Roditelji smatraju da djeca danas sazrijevaju brže zbog interneta

Istraživanje Bullguard-a, kompanije za internet i mobilnu bezbjednost, iz novembra, potvrdila je ono što je većina nas već pretpostavljala: djeca danas sazrijevaju mnogo brže, a roditelji za sve “krive” internet i društvene mreže.

kids-maturing-faster

Izgleda da su, kao i u svakoj generaciji, odrasli veoma kritički nastrojeni prema “današnjoj djeci” i tome kako odrastaju prebrzo. Sjećaju se “starih, dobrih vremena” kada je sve bilo mnogo jednostavnije i lamentiraju nad činjenicom kako njhova djeca sazrijevaju mnogo brže nego u “njihovo vrijeme”.

Godinama unazad, televizija je bila glavni krivac za većinu ovakvih pojava, a danas su to naravno internet i društvene mreže, makar tako se navodi u pomenutoj studiji.

Bullgard je ispitao preko 2000 roditelja djece uzrasta između 8 i 12 godina, i većina ih je navela da su zabrinuti zbog toga što njihova djeca odrastaju prebrzo.

Sedamdeset sedam procenata ispitanika je za ovo okrivila internet, ali takođe i pritisak vršnjaka i sve veći uticaj poznatih u modernoj kulturi.

Sedamdeset procenata roditelja, ipak, priznaje da djeci dozvoljavaju surfovanje inrenetom bez nadzora, dok je za polovinu sasvim prihvatljiva ideja da njihova djeca imaju svoj Facebook nalog sa 12 godina.

Izvršni direktor Bullguarda, Nedko Ivanov kaže: “Djeca pokazuju različite nivoe zrelosti i ne može se posmatrati kao pravilo da je svako dijete spremno za ovo ili za ono u određenoj dobi. Svaki roditelj će se uvijek preispitivati da li je njegovo dijete spremno za prvo spavanje kod prijatelja, ili samostalnu vožnju autobusom, ali u današnjem digitalnom dobu je i upotreba različitih tipova tehnologija nešto što treba razmatrati”.

Sa 10 godina starosti, većina djece ispitivanih roditelja ima svoj mobilni telefon i TV u svojoj sobi, a mnogi roditelji su kazali da su bili pod pritiskom svoje djece da im kupe tehnološke uređaje najnovije generacije.

“Većina djece će gnjaviti svoje roditelje i zahtijevati najmodernije gadžete (gadget – naprava, uređaj, programčić), ali je veoma važno da se uvijek uzima u obzir činjenica da li su, ili nisu, djeca spremna za ono što traže i sa čim se mogu suočiti ukoliko počnu koristiti određenu vrstu tehnologije, kako bi bili sigurni da su bezbjedni dok su online”, kazao je Ivanov.

I, dok su roditelji uglavnom spokojni zbog činjenice da im djeca imaju telefon i TV u sobi u uzrastu od 10 godina, nezadovoljstvo već počinje sa idejom da imaju i svoj email nalog. Prema istraživanju, za većinu roditelja je imanje email naloga bilo neprihvatljivo sve do “zrelog doba” od 11 godina.

Izvor: TechTimes

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *