Alat otkriva koje su vijesti na internetu istinite

twitter2

S obzirom na veliku količinu različitih informacija koje se svakodnevno objavljuje na internetu i društvenim mrežama, nemoguće je saznati koje su od tih informacija istinite, a koje su samo lažne glasine.

Ovakve informacije često su problem ne samo za čitaoce, već i za blogere i novinare koji takođe nekad nisu sigurni jesu li neke informacije koje namjeravaju da koriste u svojim tekstovima vjerodostojne ili ne (npr. neki su mediji prenosili vijesti sa satiričnih portala).

Kako bi čitaocima i novinarima pomogli u razlikovanju lažnih vijesti i glasina od istine, računarski odsjek Wellesley fakulteta nedavno je objavio interaktivni web alat TRAILS koji prati širenje vijesti na Twitteru.

Ovaj alat tako prati informacije sve do njihovog izvora – dakle, ko je prvi objavio neke informacije, kada i kako su se one raširile društvenim mrežama i internetom, da li se one i dalje šire i kojom brzinom, tko retvituje i dalje širi tu priču, da li su objavljeni neki demantiji tih informacije i ko su glavni akteri vijesti koja se prati.

TRAILS korisnicima daje na uvid dvije važne kategorije pri praćenju informacija – brzinu širenja te vijest i ‘nivo skepticizma’, odnosno vjerovatnost da ta informacija bude istinita. Nakon početnih testiranja, ovaj se alat pokazao prilično uspješnim i uprkos nekim pevarama i lažnim informacijama koje su stigle na naslovnice najčitanijih portala i novina, većina lažnih glasina koje su pratili na Twitteru ne širi brzinom kojom se šire istinite vijesti pa se većina takvih lažnih informacija proširila među jako malim ili zanemarivim brojem korisnika.

Kako prenose na The Daily Beastu, Svjetski ekonomski forum kao jedan od izazova za ovu godinu naglasio je upravo veliku brzinu širenja lažnih informacija putem interneta, ali pri tome su napomenuli da je upravo Twitter najbolje mjesto na kojem se lažne informacije mogu demantovati.

Izvor: Zimo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *