Naučite kako izbjeći neželjene reklame, naporne prijatelje..

fbook

Nekada davno Facebook je bio mirno online okupljalište prijatelja koji su bili prijatelji i u stvarnom životu kako bi održali kontakt jedni s drugima. Danas je Facebook pretvoren u bujicu vijesti, videa koji se automatski pokreću, raznoraznih političkih drekavaca i poziva nekadašnjih prijatelja iz osnovne škole koje niste vidjeli deset i više godina da zaigrate s njima neku igru.

Kako bi spriječio totalnu kakofoniju, Facebook je počeo davati korisnicima više kontrole nad tipom postova koji se mogu pojaviti u News Feedu. News Feed je pod kontrolom tajnog Facebook algoritma i pokazuje samo mali dio od svih dostupnih postova koji se svakodnevno objavljuju na ovoj društvenoj mreži. Ako potrošite samo nekoliko minuta na postavkama Facebooka, učinićete Facebook manje haotičnim i omogućićete da vaši podaci i dalje ostanu privatni.

Nakon istraživanja Facebookovih opcija u podešavanjima, magazin Time sastavio ovaj popis savjeta koji će vam pomoći da dobijete najviše od ove najveće društvene mreže na svijetu:

Utišajte svoje najbrbljivije prijatelje

Svako od nas ima nekoliko Facebook prijatelja za koje se čini da nikada ne ćute. Nova postavka omogućava vam da shvatite tačno ko su ti ljudi i to prema popisu koji je od vaših prijatelja imao najviše postova u vašem News Feedu u posljednjih sedam dana. Možete odabrati da ih prestanete pratiti (Unfollow), pa se njihovi postovi više neće pojavljivati u vašem News Feedu, a oni neće znati da ste ih prestali pratiti dok ćete im vi i dalje moći slati poruke i gledati njihove profile.

Ako ih baš ne želite skroz ugasiti, možete reći Facebooku da vam jednostavno šalje manje njihovih postova. Ove opcije možete pronaći u izborniku pod News Feed Settings na desktop verziji i u Manage News Feed na mobilnoj verziji.

Još brži način je da jednostavno kliknite na malu sivu strelicu u gornjem desnom uglu bilo kojeg posta na News Feedu i izaberete da prestanite pratiti tog korisnika, ili da kažete Facebooku da ne želite vidjeti taj individualni post u svom News Feedu. Iste opcije važe i za Facebok Pages.

Liste su takođe još jedan dobar način za kontrolu Facebook lupetanja. Stavite prijatelje u popis Poznanstva (Acquaintances) i njihovi postovi rijetko će se više pojavljivati u vašem News Feedu. Takođe možete iskoristiti Restricted listu koja je inverzna verzija Unfollow opcije. Korisnici na Restricted listi moći će vidjeti samo vaše javne postove ili postove u kojima ste ih posebno tagovali. To može biti koristan način da izbjegnete zahtjev za prijateljstvom od vašeg šefa ili skrivena metoda da spriječite dosadne korisnike da komentarišu vaše postove. Objema listama možete pristupiti tako da posjetite stranice profila prijatelja.

Eliminišite uznemirujuće pozivnice za igre jednom zauvijek

Možda ste umorni od toga da neprestano dobijate pozivnicu da zaigrate Farmville. Oslobodite se tih dosadnih poruka klikom na mali znak X na desnoj strani obaviještenja koje ste dobili. Facebook će vas onda pitati želite li trajno da isključite slanje obavijesti za tu aplikaciju.

Za više kontrole, možete ići na Blocking dio u postavkama Settings i blokirati određene aplikacije ili pozive iz aplikacija od pojedinih prijatelja koji vjerovatno frustriraju stotine drugih ljudi.

Otežajte tagovanje na fotografijama

Facebook neće u potpunosti dopustiti da spriječite druge ljude da vas taguju, ali možete spriječiti da se tagovane fotografije prikazuju u vašem Timeline-u. Takođe možete onemogućiti Facebookovu opciju suggested tag koja potiče druge korisnike da taguju druge slike na kojima se pojavljujete. Obje opcije nalaze se u Timeline and Tagging u mediju Postavki Settings.

Možete odjednom ukloniti svoje tagove iz više fotografija tako da posjetite Activity Log, a toj opciji možete pristupiti iz istog padajućeg medija gdje se nalazi i opcija Settings (prema dolje okrenuta strelica pored ikona za privatnost i obavještenje u glavnoj plavoj traci na vrhu Facebook stranice). Na Activity Log stranici odaberite fotografije u meniju s lijeve strane, a zatim potvrdite za koje sve fotografije želite skinuti oznaku koja vas povezuje s vama.

Spriječite Facebook da vas koristi u svojim oglasima

Facebooku je cilj da svoje oglase što više personalizuje. Ponekad to znači da neke aktivnosti, na primjer lajkovanje neke stranice, mogu biti iskorištenje u oglasima koji sugerišu da se vi implicitno slažete s proizvodom ili uslugom koja se oglašava. Možete spriječiti da se vaše ime koristi u takvim oglasima odabirom Ads and Friends u Postavkama Settings.

Učinite oglase zanimljivijima

Ne može bez oglasa na Facebooku. Ti oglasi služe kako bi stranica i dalje bila besplatna i ujedno generisala profit. Ali korisnici ipak mogu uspostaviti neki nivo kontrole u smislu kakve vrste oglasa žele da videi. Oglasi mogu biti ugašeni koristeći strelicu u gornjem lijevom uglu oglasa na isti način kao i kod postova vaših prijatelja i stranica Pages. Korisnici takođe mogu promijeniti svoje postavke oglasa (dostupno ovdje) kako bi osigurali da budu naglašeni samo oni oglasi koji se odnose na neke određene teme, ljude ili proizvode.

Odjava iz Facebooka na daljinu

Nervozni ste jer mislite da se niste odjavili sa svog Facebook naloga s javnog računara? Ne brinite, s Facebooka se možete odjaviti s bilo koje lokacije. Jednostavno idite na Postavke Settings, zatim na Sigurnost Security, a zatim na opciju Where You’re Logged In. Možete odabrati end activity i odjaviti se iz bilo kojeg internet preglednika ili mobilnog uređaja na koje je vaš nalog otvoren. Ova opcija takođe radi i za Facebook Messenger i Paper (iako izgleda ne i za Instagram).

Oslobodite se Sidebara

Na Facebookovoj stranici iz godine u godinu sve je veća gužva. Sidebar koji pokazuje popis prijatelja koji su trenutno online i konstantan tok društvenih akcija svih vaših prijatelja, jedan je od najvećih krivaca za tu gužvu. Kliknite na ikonu zupčanika u donjem desnom uglu Sidebara i odaberite Hide Sidebar kako bi smanjili prozor i dobili nešto više prijeko potrebnog prostora na radnoj površini monitora.

Zaustavite automatsko pokretanje videa

Najnovija “gnjavaža” iz Facebooka dolazi u obliku mnoštva videa koji se automatski pokreću kada na stranici dođete do njih. To može biti zbilja grozno odvlačenje pažnje, a ako ne pazite, to vam može pojesti dosta memorije u mobilnom. Iako se video automatski pokreće, korisnici imaju mogućnost da odaberu da se pokreće samo kad ste spojeni na Wi-Fi ili možete opciju AutoPlay u potpunosti onemogućiti. Kako to promijeniti, zavisi želite li zaustaviti automatsko pokretanje videa na desktopu ili na mobilnom uređaju.

Sakrijte svoje rane, nezrele dane na Facebooku uz pomoć jednog klika

Ako se pokušate pokajati zbog svojih grijehova iz prošlosti, Facebook će vam omogućiti da bilo koji javni post bude vidljiv isključivo vašim prijateljima. Pod tabom Privacy u Settingsima kliknite na opciju Limit Past Posts koja se nalazi u kategoriji Who can see my stuff?. Ova opcija će starije postove koje ste izvorno dijeliti sa širom javnosti ili “prijateljima prijatelja” učiniti vidljivom samo vašim Facebook prijateljima. Ipak, kako biste se osigurali da stari postovi budu vidljivi samo vama ili samo nekim prijateljima, to i dalje zahtijeva fino podešavanje za svaku takvu poruku ili fotografiju.

Izvor: Tehnoklik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *