Učenje o životinjama uz pomoć interaktivne aplikacije Mačke na tačke

mackenatacke

Svijet životinja i upoznavanje sa njim veoma su važni i zanimljivi za svako dijete, a osim iz knjiga i slikovnica o ovim ali i  mnogim drugim temama sve više uče iz raličitih aplikacija među kojima je jedna nastala u našem komšiluku, u Hrvatskoj i zove se Mačke na tačke (Cats With Spots).

Mobilna aplikacija za djecu stariju od četiri godine objavljena je nedavno nA iTunes App Store-u i prvi je projekat iz planiranog serijala o životinjama pod nazivom Čudesne životinje (Amazing Animals) riječke autorke Ive Vlašimsky u saradnji sa zagrebačkim branding i dizajn biroom DvasaDva.

Okosnica ove interaktivne slikovnice je zabavna i edukativna priča o naizgled vrlo sličnim tačkastim mačkama iz afričke savane – o gepardu i leopardu, koje mnogi zamjenjuju. Ideja je bila da se stvori zanimljiv i djeci privlačan sadržaj baziran na stvarnim činjenicama iz života ove dvije mačke, gdje bi im se uz toplinu pričanja i zabavnu interakciju ponudila i dodatna edukacija o njihovim razlikama u stilu National Geographica.

Dok priču prate lijepe animirane ilustracije, na svakoj se stranici dodirom na posebno označenu ikonu pokreće se i novi sadržaj sa stvarnim činjenicama, upotpunjen fotografijama ili video isječcima. Djeca kroz igru, zabavu i priču na taj način saznaju mnoge detalje iz života leoparda, geparda i neočekivanog prijatelja pavijana, ali i druge zanimljivosti savane.

Sama priča pokušava dati i pouku o uvažavanju međusobnih različitosti ie tolerancije u odnosima.

Interakcija se ponegdje pokreće na dodir, ali se s vreena na vrijeme zatrese i cijeli tablet, a djeca mogu i bojati po ekranu i povlačiti elemenate. Mačkama se potežu repovi i brkovi, sijevaju munje, majmun se njiše, pada i krešti, gepard trči i još puno toga. Aplikacija je obogaćena i mnogobrojnim zabavnim zvucima, uključujući izvorno oglašavanje životinja i upečatljive melodije u afričkom stilu.

Na iTunesima je trenutno dostupna engleska verzija slikovnice za iPad, a uskoro se može očekivati i verzija za iPhone 6 uređaje i naracija na hrvatskom jeziku.

Aplikaciju se možete preuzeti na zvaničnim Apple iTunes repozitorijumu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *