Asistent.Me – vodič kroz procedure državnih institucija

aistentme

Da li ste nedavno izgubili dosta vremena dok ste čekali u redu u nekoj od državnih institucija kako biste prikupili svu potrebnu papirologiju? Ako jeste i ako vam je toga dosta možda biste mogli da pronađete rješenje za takve situacije – sajt Asistent.Me!

Na ovom sajtu možete pronaći obrasce, ugovore i detaljno objašnjene procedure određenih postupaka u državnim institucijama Crne Gore. Osim što ćete uštedjeti vrijeme, imaćete priliku i da saznate kako da napravite fakturu, registrujete preduzeće ili otvorite račun u banci …

Asistent.Me nam omogućava da od kuće pripremimo sve dokumente koji su nam potrebni za razne procedure u državnim institucijama.

Kompletan sadržaj, i dokumenta, su potpuno besplatni za preuzimanje i korišćenje. Na sajtu korisnik može preuzeti preko 80 ugovora, oko 50 obrazaca, i gotovo sve crnogorske zakone. Ove cifre nisu konačne jer se tim koji radi na sajtu, kako kažu njegovi predstavnici, trudi da gotovo svakog dana uveća bazu sa nekim novim dokumentom. Nadaju se da će vrlo brzo njihovi korisnici moći da na sajtu pronađu, preuzmu i iskoriste sve raspoložive crnogorske obrasce i zakone, kao iugovor ili bilo koji drugi dokument za svaku potrebu ili obavezu koju imaju.

Glavni urednik portala Asistent.me, Milan Babović objasnio je za Digitalizuj.me da su motivi kreiranja sajta, između ostalog bili, loša informisanosti građana po pitanju njihovih obaveza i prava, loša poreska odgovornosti građana, komplikovane i često nelogične procedure, neljubazni službenici, prevelika fizičke ili tehnička razdvojenost logički povezivih propisa…

Sajt je podijeljen na sedam djelova, a svaki dio obiluje dokumentima, kao i objašnjenjem koraka mnogih detaljnih procedura. Trenutno na sajtu radi šest ljudi među kojima ima pravnika, ekonomista i računovođa, ali Babović kaže da se nadaju da će taj broj biti povećan zbog velikog interesovanja i obima posla.

Asistent.Me ima otvorene naloge na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Google+.

Facebook im je, kako je dodao Babović, pomogao da prošire “buzz” o prisustvu, Twitter je učinio da budu primjećeni od strane nekih relevantnih ustanova i institucija, a Google+ je kanal od koga očekuju ogromne efekte u budućnosti.

Babović je kazao i da su za korisnike napravili Poslovni adresar i Poslovni rječnik, a trenutno rade na dvije nove kategorije Poljoprivreda i Socijalna zaštita, i biće dostupne korisnicima od kraja novembra 2014. godine.

Pripremaju i rubriku Poslovne vijesti u okviru koje će korisnici dobijati sve informacije o promjenama propisa, novostima u vezi sa aktivnostima važnih subjekata i institucija koji mogu biti od koristi korisnicima, raspisanim konkursima, promjenama kamatnih stopa kod banaka, javnih poziva i slično.

“Dakle, sve ono što korisnika, bez obzira da li se nalazio u ulozi građanina, zaposlenog, investitora, preduzetnika ili socijalno ugroženog, može zanimati, kako bi što kvalitetnije ispunio neko svoje pravo ili obavezu”, naveo je Babović.

U pripremi je i štampano izdanje Vodiča kroz procedure i propise Crne Gore koji planiraju da dijele potpuno besplatno uz jednu dnevnu novinu. Na taj način žele da pomognemo i onima koji nemaju mogućnost da prate portal, a kojima bi ovakve informacije bile od velike koristi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *