Zbog čega i kako treba da očistite desktop računara

desktop

Desktop računara predstavlja najzgodnije mjesto za smiještanje dokumenata, međutim, snimanje dokumenata na desktopu može izazvati sljedeće probleme:

1) Vremenom može dovesti do greške u radu Operativnog sistema

Kada snimamo dokumenta na desktop, oni se smještaju na isti dio hard diska na kome se nalazi i instaliran operativni sistem, i na kome računar tokom rada upisuje određene podatke. Kada nema dovoljno mjesta na ovom dijelu hard diska, računar počinje da radi sporije.

2) Povećavanje vjerovatnoće gubljena podataka prilikom reinstalacije

Kada se računar reinstalira, brišu se svi podaci sa dijela hard diska na kome je instaliran Operativni sistem. Ukoliko imate podatke na desktop-u, i ne bekapujete ih prije reinstalacije, izgubićete ih.

3) Smanjenu efikasnost obavljanja zadataka

Trebaće vam više vremena da pronađete dokumenta koja su snimljena na ovaj način, i sam izgled desktop-a može da djeluje zamarajuće.

Da biste izbjegli prethodno navedene situacije, predlažemo da uradite sledeće:

  • Napraviti folder na desktop-u koji će te nazvati “Privremeni desktop”

U ovaj folder prekopirajte sva dokumenta koja se nalaze na vašem desktop-u. Nemojte kopirati skraćenice za aktiviranje programa.

  • Prekopirajte folder na drugi dio hard diska, koji je predviđen za čuvanje podataka

Nemate dio hard diska predviđen za čuvanje podataka? Ukoliko je vaš hard disk pravilno pripremljen, na njemu postoje dva dijela, tzv. dve particije C: i D: Operativni sistem treba da se nalazi na dijelu C: a podaci na dijelu D: Dakle, folder “Privremeni desktop” sada iskopirajte na dio D: Ukoliko nemate dva dijela na hard disku, treba da ih napravite….

  • Provjerite da li ste sve iskopirali uspešno

Ovo je veoma važan korak, kako se ne bi desilo da se neki dokument izgubi. Treba da uporedite folder na desktop-u sa folderom na dijelu D. Najlakše će te ovo uraditi ako kliknete desnim dugmetom na jedan i drugi i izaberete opciju Properties. Sada uporedite podatke koje možete da vidite vezano za broj dokumenata koji se nalazi u folderu i veličinu foldera. Tek kada ste sigurni da je sve u redu, spremni ste za sljedeći korak.

  • Obrišite folder “Privremeni desktop” sa vašeg desktop-a

Izaberite ga i kliknite dugme Delete na tastaturi.

  • Napravite folder “Podaci” na delu hard diska koji je namijenjem podacima

Ovo će biti novo mjesto za čuvanje podataka.

  • Podesite da programi koje najčešće koristite snimaju podatke u novi folder “Podaci”

Potrebno je da u svim, ili makar u programima koje najčešće koristite, podesite da je podrazumijevana lokacija za snimanje folder “Podaci”. Ovo se uglavnom radi u okviru opcije Options za većinu programa.

Dodatni savjet: Ukoliko ste navikli da snimate dokumenta u My documents, preporučujemo da u samom operativnom sistemu izmijestite putanju ovog foldera na dio hard diska na kome se ne nalazi operativni sistem, odnosno dio koji je namijenjen smiještanju podataka, o čemu smo već govorili u stavki 2).

Pitanje za vas: Da li i vi snimate dokumenta na desktop i zašto?

Izvor: 2bi.me

Comments

  1. Skoro sve mi je na desktopu, ali razvrstano u nekoliko foldera.. tu su mi dostupni, ne zaboravljam dje mi je sto.. a pazim na prostor(koji uglavnom gutaju filmovi, oni su na drugoj particiji), tako da ne dolazi do usporavanja. Problem sigurnosti sam rijesio tako sto sve vazno kopiram jednom mjesecno na externi disk.
    Hard disk otkaze iz cista mira, samo se jedan dan ne pokrene…a nervoza oko nepovratnog gubitaka podataka nije vrijedna recimo 15ak eura koliko kosta jedna poveca fleska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *