Šta trebate znati prije djeci date smartphone u ruke

smartphone

Sigurno ste se kao roditelj našli u situaciji da ne možete posvetiti baš 100% svoje pažnje djetetu zbog čega ste odlučili da tablet ilismartphon privremeno “odglumiti” dadilju i zaokupi ih na neko vrijeme.

Prije nego što vam dijete odjuri u svijet aplikacija, igrica, crtanih filmova,  nekoliko sitnica bi bilo dobro uzeti u obzir:

  • Prvo i najvažnije – potrebno je ograničiti vrijeme koja djeca provode u virtualnim, animiranim i ostalim svjetovima. Upotrijebite zdrav razum i korištenje tableta ili smartphonea pretvorite u povremeni podsticaj ili nagradu.
  • Drugo – airplane/offline način rada; preporučuje se da djeca ne koriste ove uređaje dok imaju mogućnost spajanja na internet, ali to uvelike zavisi od odluke roditelja i uzrasta djeteta, odnosno, od vrste sadržaja za koju želite da bude dostupna vašim juniorima. Takođe, offline način rada podrazumijeva smanjeno zračenje uređaja.
  • Treće, poželjno je da dijete donekle shvata o kakvoj je napravi riječ i da istu ne percipira kao projektil čiju bi dalekosežnost bilo poželjno ispitati. Ipak, za svaki slučaj nije loše bar malo zaštiti vaš uređaj sa zaštitnom folijom za ekran i nekim kućištem ili “bumperom” zbog zaštite od ogrebotina i padova.

Još bi bilo poželjno instalirati sadržaj koji bi bio zanimljiv vašem djetetu, a naravno da postoji sijaset aplikacija s omiljenim likovima iz crtanih, logičko-didaktičkim igricama i sl. Veliki broj aplikacija je besplatan, ima besplatnu demo verziju ili su ponekad na rasprodaji. I ovdje važnu ulogu igra zdrav razum i uzrast djeteta kojem je potrebno prilagoditi dostupni sadržaj. Svakako provjerite koje, odnosno, kakve aplikacije preuzimate. Kratkim istraživanjem ćete prepoznati koje su aplikacije namijenjene kojim uzrastima.

Bonus za vlasnike Apple iUređaja

U postavkama možete otići u General i zatim u Ograničenja (Restrictions). Ovdje možete postaviti PIN i onemogućiti pristup određenom sadržaju, aplikacijama ili radnjama kao što su Safari, kupovina unutar aplikacija (in-app purchase) ili brisanje aplikacija (preporuka je da svakako isključite ovu mogućnost da vam aplikacije ne bi misteriozno iščezle s uređaja – ali, bez brige, deinstalirane aplikacije mogu se uvijek besplatno reinstalirati sve dok koristite isti App Store/iTunes korisnički račun).

Ukoliko ste preuzeli novu aplikaciju i imate namjeru da ostavite uključen promet podataka ili WiFi, svakako resetujte uređaj, zato što je u suprotnom moguće još neko vrijeme preuzimati aplikacije (besplatne ili plaćene) bez potrebe za unosom lozinkeli šifre, odnosno passworda.

Izvor:Netokracija

Comments

  1. Pre neki dan u kafi?u sedi mama, lepa sredjena… Njen sin od nekih godinu dana sedi u kolicima i “bulji” u telefon na kome svira de?ija pesmica. Koje bi bilo njeno opravdanje, ba? me interesuje. Moj sin ima 6 god nije mu dozvoljen ni komp ni telefon. Crtani, ograni?eno. Devoj?ica ima 10 i ponekad odigra igricu, jednom nedeljno.

  2. Djecak od 6 g. i mladji od 2 ipo godine. Ne koriste ga, i nemam namjeru ni da im ga dajem(dok god im ne bude stvarno potreban). I jos mi se cude i podsmjesljivo i s nevjericom me gledaju kad kazem da im ne dajem telefon u ruke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *