Britanci odlučili da se obračunaju sa trolovima na netu

2879775-internet_troll

Trolovanje i trolovi na internetu više nisu samo “ekipa koja nam kida živce” i tjera nas da napustimo raspravu na pojedinom portalu ili forumu, jer su stvari s onima koji obožavaju vrijeđati, omalovažavati i provocirati postale daleko ozbiljnije, zbog čega je Velika Britanija riješila da se sa njima obračuna uz pomoć zakona…

Problem trolova postao je opšti društveno sociološki, prerastavši obična web prepucavanja, jer je sve više onih koji bez ikakvih skrupula posežu na najgorim prijetnjama i uvredama, dok su sakriveni iza monitora svog računara u (relativnoj) anonimnosti interneta. Je li i kako moguće riješiti taj problem, praktično više ne zna niko, ali sve je više pokušaja da se takvom devijantnom ponašanju na internetu stane na kraj. Zakonska regulativa je svakako jedan od načina, a Velika Britanija priprema upravo jedan takav predlog.

Sekretar britanskog Ministarstva pravosuđa Chris Graying potvrdio je da će u zakonsku proceduru poslati predlog prema kojem će se tražiti kazne za online zlostavljače od šest mjeseci pa do dvije godine zatvora.

“Internet trolovi su zapravo kukavice, koje truju naše živote i nacionalno biće“, poprilično oštar bio je Graying. I do sada su na Ostrvu imali kazne za neprimjereno, uvrjedljivo, seksističko i rasističko ponašanje na internetu, ali ovo je, smatraju, korak naprijed u suzbijanju sve težih oblika takvog ponašanja. Ali, kao i u svemu, postoji i druga strana priče, jer su javili i zagovornici slobode govora i ljudskih prava…

„Nemamo ništa protiv da se kažnjavaju oni koji otvoreno vrijeđaju, ali treba povući prilično jasnu granicu, da nam se ne bi dogodilo slučaj u kojem neko objavi žestoku kritiku na internetu, a to se protumači kao vrijeđanje, što bi bilo narušavanje slobode govora“, rekao je David Green, direktor agencije Civitas, koja se, između ostalog, bavi zaštitom ljudskih prava i slobodom govora.

Trolovima se bavio i stručnjak za “cyber ponašanje” John Suler koji nudi sasvim novu dimenziju “trolovanja na webu”…

Suler je nizom istraživanja došao do zaključka da se popriličan broj “web sadista” na internetu ponaša apsolutno suprotno od onoga kakvi su zapravo u stvarnom životu.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da mnogi od “trolova” ne vide nikakav problem u svom ponašanju, prvenstveno iz razloga jer mogu napraviti ogradu između “sebe online” i “sebe offline”. Takvo je ponašanje jedan od glavnih razloga percepcije interneta kao mjesta gdje se događaju “grozne stvari”, posebno kada se radi o roditeljima zabrinutima za djecu koja previše vremena provode na webu.

Za trolove, jednostavno, važe jedna pravila ponašanja i norme koje nikada, ali baš nikada ne bi primjenjivali niti živjeli u skladu s njima u stvarnom životu. Na internetu će bez da ikakvog razmišljanja ili “ručne kočnice” vrijeđati kada, kako i koga im padne napamet, dok u stvarnosti to iz niza razloga ne bi nikada učinili. Neugodne, sadističke, seksističke i slične poruke su im potpuno normalna pojava dok sjede za računarom, što je opasan psihološki poremećaj koji ugrožava samu bit druženja na internetu.

Kako to spriječiti? Jedan od predloga je koncept digitalnog otiska, koji bi “dobio” svako ko je na webu, a služio bi isključivo tome da se lako i brzo detektuje “trolovanje” i vrijeđanje drugih. Na taj način bi svi oni koji su skloni takvom ponašanju, koje u ovom slučaju nosi predznak “web nasilnika” sigurno dobro razmislili prije nego objave uvredljivu poruku ili fotografiju, znajući da će zauvijek biti obilježeni kao “trol koji vrijeđa”.

Izvor: Zimo.dnevnik.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *