Ugrožavamo li kao roditelji na društvenim mrežama privatnost djece?

fotografije

Umjesto u porodičnim albumima buduće generacije tinejdžera, makar u sljedećih desetak godina, imaće slike iz ranog detinjstva na Facebooku iako to nisu lično odobrili. Većina korisnika društvenih mreža koja ima djecu postavlja njihove fotografije na mreže, zbog želje da sa rođacima i prijateljima koji ne žive blizu, podijele važne momente iz odrastanja.

Nije samo bezbjednost, na koju se prvo pomisli, ono o čemu mame i tate treba da razmisle prije nego što sa virtuelnim prijateljima podijele sliku svog mališana na kojoj je on zidove sobe, na primjer, „ukrasio” djelovima ručka. Pitanje je i ko ima pravo da objavi nešto o nekome bez njegovog pristanka?

Koliko je roditelja pitalo djecu za dozvolu da Facebook prijateljima, kojih je ponekad i po nekoliko stotina, prepričaju anegdote iz vrtića, sa izleta, iz parka? Koliko bi, uostalom, korisnika društvenih mreža dozvolilo da se bez njihovog znanja ili odobrenja dijele fotografije na kojima se nalaze?

„Na dvije stvari treba obratiti pažnju”, upozorava direktorka Oksford internet instituta. Kako je objasnila Gardijanu, najprije treba biti oprezan sa podacima kao što su puno ime djeteta, datum i mjesto rođenja, lokacija i sve ono što bi eventualno neko mogao da iskoristi da ukrade identitet djeteta. Druga stvar se odnosi na pristanak i na to šta bi dijete u budućnosti željelo da vidi o sebi na mreži.

Kako djeca odrastaju, napominju stručnjaci, roditelji bi trebalo povremeno da pogledaju statuse i fotografije koje su o njima postavili na društvene mreže i da obrišu sve za šta procijene da bi moglo da smeta njihovim ćerkama i sinovima.

„Ako postavite fotografiju djeteta u nastupu bijesa, to kasnije može da vas košta”, kazala je Sonja Livingston, profesor socijalne psihologije na London school of economics-u.

Ona smatra da nisu problematične sve slike i sve informacije, već samo one koje mogu da štete djetetu.

Prije nego što „okače” sliku djeteta, roditelji bi trebalo da se zapitaju kako bi se sami osjećali kad bi njihove majke i očevi dijelili slike i informacije o njima onlajn. Iako je teško predvidjeti kako će društvene mreže izgledati za deset godina, roditelj budućeg tinejdžera neće moći da mu s pravom kaže kako nešto ne treba da dijeli na tim sajtovima ukoliko je i sam, bez odobrenja djeteta, ostavljao informacije o njemu. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se sa djecom razgovara šta je za njih prihvatljivo da se o njima objavljuje.

Kada je o bezbjednosti riječ, podešavanja privatnosti većine roditelja su takva da samo njihovi prijatelji na mreži mogu da vide slike koje postavljaju, zbog čega se osjećaju sigurnije. Još jedan vid zaštite jeste i to što ne koriste prava imena djece, kao i to što ih ne označavaju („taguju”) na slikama.

Od mogućih zloupotreba se štite i tako što ne ostavljaju slike na kojima su im djeca naga niti one koje bi svima otkrile mjesto stanovanja. Međutim, stručnjaci za internet bezbjednost podsjećaju da je izuzetno teško biti anoniman onlajn – lozinke, fotografije i sve druge informacije mogu biti laka meta hakera.

Izvor: Politika

Comments

  1. Ovo je smijesno. Roditelj je zastupnik djeteta i po zakonu. Ne govorim o tome je li dobro ili lose objavljivati, tu sam vrlo konzervativna i oprezna, ali ova tema je nakrivo nasadjena, pravno. Sve mi se cini da globalno sve ide ka tome da roditelj ne odlucuje vise nista o djetetu. Onda treba zabraniti reklame s djecom i bebama i zamijeniti ih lutkama.

  2. Precerujete! Tako je covjek u SAD koji je slikao djecu koja se kupaju gola u kadi optuzen za pedofiliju! Mislim da ima vaznijih tema za diskusiju i vaznijih problema u drustvu! To sto cu da sliku djeteta okacim na fb da podijelim sa rodbinom i prijateljima, to ce da ugrozi njegova prava!!??? I time treba neko da se bavi???

  3. Draga Milena,sigurno cete na ovoj strani i na samom portalu pronaci puno vaznih i interesantnih tema za diskusiju. Ovo je jedan od tekstova koje smo prenijeli i jedan od stavova koji se ticu bezbjednosti na netu roditelja i njihove djece. Trudimo se da prenesemo razlicite stavove kako bi pruzili siru sliku svake teme, posebno ovih kojim se konstantno bavimo. Sa nekim smo saglasni,sa nekima djelimicno,a ponekada prenesemo i one koji su suprotni nasim razmisljanjima. Ipak nam je najvaznije da na vise nacina i iz vise uglova informisemo roditelje. A da nijesu sve teme vazne svima i da ne mislimo svi isto, evo jos jednog dokaza i dobro je sto je tako jer i ne treba tako da bude

  4. Moj stav, pitanje i kritika se nije odnosio direktno Portalu. Nervira me, generalno, ta izopacena prica o pravima roditelja. Da li su mislili na prava djeteta kad su odobrili istopolnim brakovima usvajanje djece? ili su mislili samo na prava homoseksualaca? A onda nam kao zamazu oci sa pravima djeteta na ovu temu???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *