Korisnici nijesu svjesni da su hakeri aktivni i na društvenim mrežama

internetbez

Komunikacija putem društvenih mreža jedna je od najpopularnijih aktivnosti na internetu, ali veoma mali broj korisnika razumije rizike koje donosi njihovo aktivno korišćenje posebno oni koji im pristupaju putem mobilnih uređaje.

Prema rezultatima istraživanja koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, društvene mreže su treća najpopularnija aktivnost, poslije provjeravanja pošte i čitanja, a na mobilnim uređajima čak i popularnija, gdje zauzimaju drugo mjesto.

Istovremeno, 78 odsto ispitanika ne smatra da su hakeri na bilo koji način zainteresovani za njih ili čak i ne razmišljaju o ovom problemu.

Svaki deseti korisnik dijeli privatne informacije sa nepoznatim ljudima, dok čak 15 odsto učesnika u istraživanju koristi društvene mreže za dijeljenje informacija koje nikada ne bi otkrili u stvarnom životu. Dalje, 12 odsto ispitanika unosi svoje podatke onlajn dok su povezani na javnu Wi-Fi mrežu. Samo 18 odsto misli da otkriva više nego što bi trebalo na društvenim mrežama, a samo 7 odsto ispitanika navodi da su podaci za prijavljivanje na društvenu mrežu jedan od tri tipa informacija čijeg se gubitka najviše plaše.

Iz Kaspersky Lab-a upozoravaju da nemarno ponašanje korisnika može da dovede do neprijatnih posljedica. Napadači često pretražuju društvene mreže u potrazi za informacijama koje korisnici slučajno ostave. Ove informacije mogu im pomoći da počine zločin: email adrese mogu biti iskorišćene za razne prevare; neke informacije mogu da im pomognu da otkriju lozinku ili lokaciju korisnika, i mnogo više. S druge strane, pristup korisničkom nalogu sajber-kriminalcu može da pruži mnogo više mogućnosti, uključujući slanje zloćudnih linkova i fajlova žrtvinim „prijateljima“, krađu ličnih podataka koje će kasnije prodati na crnoj berzi itd.

Statistika je pokazala da interes hakera za socijalne mreže ne jenjava. Prema podacima Kaspersky Security Network, 2013. godine proizvodi Kaspersky Lab blokirali su više od 600 miliona pokušaja posete fišing-stranici, a preko 35 odsto ovih stranica imitirale su sajtove društvenih mreža. Istraživanje je takođe pokazalo da se 40 odsto korisnika susrelo sa sumnjivim porukama koje ih upućuju na nepoznati link ili na preuzimanje potencijalno zloćudnog fajla, a 21 odsto korisnika primio je email koji je navodno poslat sa društvene mreže u namjeri da se dobiju akreditivi tog korisnika za prijavljivanje na društvenu mrežu.

Osim toga, korisnici mobilnih uređaja se često nalaze u još većoj opasnosti: samo 6 odsto ispitanika izjavilo je da su hakeri uspjeli da „preuzmu“ njihov nalog na društvenoj mreži, dok među vlasnicima Android tableta ova cifra iznosi 13 odsto. Pored toga, broj “žrtava” varira ne samo u zavisnosti od korišćenog uređaja već i od mjesta prebivališta: neovlašćeni pristup nalozima na društvenim mrežama prijavilo je 16 odsto korisnika u Kini i regionu Azija-Pacifik, 19 odsto u Rusiji, a samo 2 odsto u Japanu i 4 odsto u Sjevernoj Americi.

Kako ne bi postali žrtva prevaranata na socijalnim mrežama, korisnicima se preporučuje da slijede nekoliko jednostavnih pravila:

  • Koristite “jake” lozinke za vaše naloge i onemogućite „auto-complete“ funkciju, naročito ukoliko se prijavljujete sa svog smartfona ili tableta;
  • Ograničite količinu informacija koje dijelite na mreži; podijelite „prijatelje“ u grupe, tako da možete da dijelite veoma lične informacije samo sa onima kojima vjerujete;
  • Nemojte preuzimati fajlove i nemojte otvarati linkove, ukoliko niste sigurni ko vam ih šalje i zbog čega;
  • Prije nego što ukucate svoje akreditive, uvjerite se da stranica nije lažna, napravljena u cilju krađe vašeg korisničkog imena i lozinke;
  • Nastojite da koristite sigurnu konekciju, ukoliko je to moguće, nemojte unositi svoje podatke za prijavljivanje kada se povežete na bilo koji hotspot na koji naiđete;
  • I najvažnije – uvjerite se da je uređaj koji koristite za aktivnosti na društvenim mrežama dobro zaštićen; koristite lozinku za pristup uređaju i pouzdano rješenje za zaštitu.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *