Najčešći mitovi računarske bezbjednosti koje trebate znati

Alles ueber 3D an TV und PC

O mitovima u vezi računarske bezbjednosti koji kruže internetom čak i nakon što ih stručnjaci razotkriju mogle bi biti napisane cijele knjige. Neke od njih možda i sami širite, a da toga niste ni svjesni

Cyber bezbjednost se stalno mijenja, pa su neki od tih mitova nekad možda i bili istiniti, prije no što ih je pregazilo vrijeme. Isto tako, moguće je da će nešto što danas smatramo mitom sjutra postati istinom. Dok se to ne dogodi, mitove treba razotkrivati kao takve.

Mit1: Windowsi su nesigurni sami po sebi

Jedan od mitova koji je prije bio istinit, sad više baš i nije. Nakon Windowsa 7 Microsoftov operativni sistem ima značajno manje problema s virusima nego što je to prije bilo slučaj i sigurniji je no ikad. Mogu li računari na Windows sistemima još biti zaraženi? Da, naravno. Postoje li korisnici kojima se to godinama nije dogodile. Da, postoje.

Microsoft je postao prilično dobar u brzom krpanju pronađenih bezbjednosnih propusta. Veći je problem to što većina korisnika Windowsa ne nadograđuje sistem bezbjednosnim zakrpama redovno.

Mit2: Mac i Linux su neranjivi

Ne, nisu. Sistemi koji ih koriste samo imaju manje izglede za zarazu, što je dijelom posljedica i činjenice da su daleko manje zastupljeni od Windowsa, pa su samim time i manje zanimljiva meta.

Neki od napasnika, poput buga Shellshock, imali su ogroman uticaj na računarsku bezbjednost širom svijeta koristeći propust u Unix sistemima, a da pritom nisu imali veze s Windowsima. Shellshock je nesmetano djelovao 22 godine dok nije otkriven.

Mit3: Sigurnosni softver nije potreban

Ima onih koji tvrde da ne trebaju antivirusni softver jer su dovoljno oprezni. Pa, ako mislite da se malver ograničava samo na attachmente odnosno priloge e-poruka, sumnjive web adrese i oglase u pop-up prozorima, čeka vas neugodno iznenađenje.

Tvorci malvera i virusa nisu glupi. Uvijek traže nove načine kako će najbrže i najlakše proširiti svoje proizvode. To znači da će vas prije ili kasnije nadmudriti.

S druge strane, ljudi smo. Griješimo. Nismo u svakoj situaciji potpuno spremni i dovoljno informisani. Ponekad smo lijeni, zaboravni ili neoprezni. Dovoljan je jedan propust i požalićete što niste imali antivirus zaštitu.

Mit4: Bezbjednosni softver je dovoljan

Ako vjerujete u to, naivni ste. Softver nas štiti, ali samo do određene mjere. Kako tvorci virusa mogu nadmudriti nas, tako mogu i ljude koji pišu antivirus softvere. Njihova prednost to što su uvijek korak ispred jer u antivirusnim firmama moraju proučavati viruse kako bi osmislili odbranu protiv njih.

Drugim riječima, trebate odraditi svoj dio posla. Redovno nadograđujte operativni sistem i antivirusnu zaštitu. Izbjegavati sumnjive web adrese, e-mailove i poruke na društvenim mrežama.

Izvor: Make Use Of

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *