Kad od aktivnosti djece na netu zaboli glava

djecanet

Svaki peti roditelj, korisnik interneta izgubio je novac ili važne informacije zbog aktivnosti svoje djece na internetu.

Kompanije Kaspersky Lab i B2B International uradile su u maju i junu istraživanje u kojem je učestvovalo preko 11 hiljada osoba starijih od 16 godina, u 23 zemlje svijeta, koje je pokazalo koliko nedostatak svijesti može biti rizičan za roditelje koji djeci dozvoljavaju da koriste njihove onlajn uređaje.

Oko sedam odsto ispitanika je izjavilo da su im njihova djeca slučajno izbrisala važne podatke, dok se četiri odsto suočilo sa neočekivanim računima iz prodavnica aplikacija nakon što su mališani koristili internet.

Čak 47 odsto ispitanika vjeruje da njihova djeca znaju vrlo malo o kompjuterskoj tehnologiji, a 39 odsto da ne znaju ništa o sajber-prijetnjama.

Uprkos ovome, samo trećina roditelja je zaista na oprezu – samo 35 odsto brine da bi njihova djeca mogla da potroše novac onlajn bez saglasnosti roditelja, a samo 29 odsto brine da li njihova djeca previše slobodno dijele povjerljive informacije onlajn. U isto vrijeme, roditelji koriste različite metode da izbjegnu probleme i zaštite svoju djecu od prijetnji na internetu.

Na primjer, 34 odsto roditelja lično kontroliše način na koji njihova djeca koriste uređaje, a 12 odsto njih je zatražilo od svog internet provajdera da blokira pristup određenim sajtovima. Pored toga, 37 odsto roditelja redovno podsjeća svoju djecu na opasnosti na internetu, dok se 15 odsto njih odlučuje da bude prijatelj sa svojom djecom na društvenim mrežama. Važno je istaći da samo 24 odsto roditelja koristi specijalizovani softver za kontrolu aktivnosti njihove djece onlajn, iako je ovo zgodna opcija dostupna u mnogim sigurnosnim rješenjima.

„Kada roditelji pomisle na to da njihova djeca provode vreme onlajn, njihova osnovna briga je da ih zaštite od nepoželjnog sadržaja na mreži. Pa ipak, postoji važan aspekt na koji ne bi trebalo da zaborave, a to su problemi koje djeca mogu da im naprave. Primjenjivanje opcije „parental control“ nije pokazivanje nepovjerenja prema djeci već razumna mjera predostrožnosti kojom, između ostalog, možete da zaštitite svoj uređaj i podatke na njemu”, pojasnili su iz Kaspersky Laba.

Istraživanje je još jedan pokazatelj, kako kažu stručnjaci, da roditelji moraju mnogo više biti uključeni u online bezbjednost njihove djece od malih nogu, i da im moraju pomoći da prepoznaju online rizike.

Oni ukazuju da djecu moramo naučiti da budu svjesna” digitalnih otisaka” koje mogu daostave i posljedica dijeljenja osjetljivih infomacija online.

Izvor: B92, Kaspersky.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *