Vid možete poboljšati i uz pomoć aplikacija?

ultim

Pametni telefoni i aplikacije za gotovo sve što nam padne na pamet, omogućavaju nam puno toga i olakšavaju svakodnevnicu, a između ostalog nam mogu pomoći i da poboljšamo vid.

Čak su i naučne studije pokazale  da su ove aplikacije zaista djelotvorne.

Tim neurologa sa Univerziteta u Kaliforniji, Riverside, objavio je studiju u časopisu Current Biology u kojoj su testirali svoju ​​novu aplikaciju nazvanu UltimEyes.

Umjesto poboljšanja samog oka, aplikacija radi na način da iskorištava osnovno obilježje našeg mozga – neuroplasticitet.

Veze između moždanih ćelija su rastegljive i mogu se ojačati tako da što se vježba područje mozga koje je odgovorno za obradu vizuelnih informacija (vizuelni korteks), pa je na taj način moguće poboljšati vid. Ova “plastičnost mozga” već je dokazana u različitim prethodnim studijama s odraslima.

Vizuelni nadražaj koji koriste UltimEyes i razne druge aplikacije za treniranje oka su uzorci, odnosno šabloni koji se nazivaju Gabor slojevi, a riječ je o zamagljenim linijama prikazanim na sivoj podlozi.

Gabor slojevi se koriste jer oni imaju opcije koje odgovaraju i zato jer aktiviraju receptivna svojstva polja moždanih ćelija koje se nalaze u vizualnom korteksu. P

redstavljajući očima ove nove obrasce i postupno ih čineći sve težim za identifikaciju, vaš mozak postaje bolji u njihovoj obradi što dovodi do poboljšanja vida.

Izvor: Tehnoklik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *