Na Fbooku se ne dijeli novi iPhone, ne nasijedajte

prevareiphone

Nedugo nakon zvaničnog predstavljanja Appleovih noviteta počele su i online prevare, a jedna od njih je i promovisana na Facebooku, koja tvrdi da se može osvojiti iPhone 6 u ‘tri jednostavna koraka’.

Stranica Hoax Slayer je prilično brzo ispitala stvar i otkrila da je riječ o potencijalno vrlo skupoj grešci ako se korisnici ‘upecaju’ na prevaru.

Da bi dobili šansu da osvoite novi iPhone, kako prevarantski website tvrdi, neophodno je prvo “likeovati” njihovu Facebook stranicu, a potom je dalje promovisati tako što ćete je dijeliti svojim prijateljima na ovoj društvenoj mreži. Nakon toga, u drugom koraku, instruisani ste da downloadujete (preuzmete na svoj računar) aplikaciju za učestvovanje u nagradnoj igri. Međutim, u toj namjeri će vas spriječiti tzv. pop-up prozor (prozor koji vam se u web pregledniku pojavljuje preko sadržaja koji želite da gledate) koji će vas obavijestiti da morate učestvovati u jednoj ili više anketa prije nego što vam se omogući download “aplikacije” za nagradnu igru.

Neke od predstavljnih anketa zahtijevaće od vas da upišete i broj mobilnog telefona kako bi navodno učestvovali u izvlačenju dodatnih nagrada. Međutim, onog trenutka kada ostavite broj vašeg telefona, zapravo ćete se pretplatiti se na vrlo skupu SMS uslugu. Hoax Slayer navodi da će ta ‘usluga’ za svaku poslatu poruku korisniku naplatiti sedam američkih dolara. Osim toga, korisnika može čekati još hrpa spam poruka,  u zavisnosti od opcije koja se odabere za ankete.

Hoax Slayer navodi da legitimne stranice koje budu imale slične ponude neće koristiti ni slične taktike za učestvovanje, ali i upozorava da će količina prevarantskih odredišta eksplodirati s početkom isporuke novih iPhone uređaja.

Izvor: TPortal / Hoax Slayer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *