Kako zaštiti privatne fotografije u telefonu?

zakljucafotku

Nedavno objavljivanje privatnih fotografija slavnih osoba sa pametnih telefona ponovo je pokazalo kakve sve opasnosti vrebaju korisnike na mreži pa i ovu situaciju treba shvatiti kao upozorenje da sav sadržaj s telefona i vašeg računara može lako završiti u rukama hakera i proširiti se internetom.

Slavni su ove situacije s objavljivanjem fotografija možda mogli izbjeći da su se pridržavali  nekih pravila zaštite sadržaja i fotografija na pametnim telefonima, posebno ovih  devet pravila koje bi trebalo pratiti da fotografije  ne bi završile u pogrešnim rukama.

1. Prvo i najjednostavnije pravilo je da, ako želite izbjeći svaku mogućnost da vaše privatne fotografije procure na internet, nemojte ih snimati uređajima  povezanim sa internetom.

2. Ako već snimate fotografije koje ne želite da budu objavljene , odmah ih izbrišite s telefona jer, što su duže te fotografije sačuvane, veća je šansa da bi mogle završiti na internetu. “Samo stisnite opciju za brisanje i riješite se takvih slika”, jednostavan je savjet Stua Sjouwermana, izvršnog direktora sigurnosne kompanije KnowBe4.

3. Zaštitite telefon lozinkom – ako izgubite telefon ili ga neko ukrade, fotografije i sav ostali sadržaj s telefona ostaće zaštićen lozinkom pa tako niko neće moći da im pristupi.

4. Ne čuvajte fotografije u oblaku (Cloud) – iPhon i Android omogućavaju automatsko backupovanje fotografija i videozapisa u oblaku pa, iako mnogi preporučuju takav način backupa podataka (ako izgubite telefon ili se on pokvari, vaše fotografije ostaju sačuvane na internetu) na ovaj način tih se fotografija mogu dokopati i hakeri.

5. Ovo je možda “najdosadniji savjet koji ste ikad čuli” – za prijavu na internet servise (pogotovo one na kojima čuvate osjetljive podatke i fotografije) koristite jedinstvene i složene lozinke s puno slova, brojeva i znakova koje je teško “provaliti”, odnosno koristite neki od programa za upravljanje lozinkama poput Last Passa ili MaskMea.

6. Ako servisi nude mogućnost potvrde lozinke u dva koraka (npr. ako osim lozinke za pristup servisu morate koristiti i poseban PIN koji se šalje na vaše pametne telefone), onda obavezno koristite takav način prijave. Ovakav način prijave omogućavaju kompanije poput Applea, Googlea, Facebooka, Dropboxa i drugih.

7. Ako vaš omiljeni internetski servis ne koristi potvrdu u dva koraka, onda na takve servise nemojte čuvati osjetljive podatke i fotografije ili promijenite servis koji koristite.

8. Ako želite razmjenjivati fotografije nemojte ih slati putem mailova, poruka, Facebooka, Vibera i slično, već koristite neki od servisa koji ih ne čuvaju na telefon, već ih automatski brišu nakon određenog vremena – Snapchat je najbolji primjer takvog servisa.

9. Pripazite na phishing – ovo je jedan od omiljenih načina hakera za krađu podataka – npr. hakeri vam pošalju mail za koji se čini da je poslan od banke ili nekog servisa i u njemu se nalazi link na koji korisnici trebaju kliknuti, a kada se otvori internet stranica (za koju se čini da je službena stranica banke ili tog servisa) na njoj treba upisati korisničko ime i lozinku. Na taj način te se informacije predaju direktno hakerima koji onda imaju vaše korisničko ime i lozinku i mogu jednostavno pristupiti svim podacima sa servisa za koji su dobili podatke. Stu Sjouwerman savjetuje korisnicima da, kada dobiju neki mail, uvijek prvo trebaju provjeriti da nije riječ o nekoj prevari – ako mail ima prilog (attachment) koji niste tražili, nemojte ga otvoriti, odnosno ako dobijete informaciju o resetovanju lozinke koje niste tražili, nemojte potvrditi tu promjenu lozinke. Razmislite prije nego kliknete.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *