Kako da zaštitite dijete od maltretiranja u virtuelnom svijetu?

roditeljiciber

Nema toga što roditelj ne bi učinio kako bi zaštitio maksimalno svoje dijete, kako u stvarnom tako i u virtuelnom svijetu.

Onlajn komunikacija je za djecu danas i važna i vrijedna – zamislite samo da su vama u vašim tinejdžerskim danima roditelji govorili da je razgovor telefonom sa prijateljima gubljenje vremena.

Neće pomoći ni ako djecu ubjeđujete da onlajn aktivnosti nisu važne i da „neki tamo nevažni Facebook svi brzo zaboravljaju”.

Izbjegavajte da isključivim i ograničavajućim pristupom zapravo ubijedite svoje dijete da vi onlajn komunikaciju u stvari ne razumijete i da niste prava osoba sa kojom se na tu temu može razgovarati.

Evo šta sve možete da učinite:

1. Za početak, saznajte što više možete o društvenim mrežama i redovno obnavljajte svoje znanje o njima.

2. Razgovarajte često sa djetetom o društvenim mrežama i internetu, pravilima netikecije, kao i o privatnosti podataka o ličnosti. Ne propustite da popričate o tome koliko se brzo i lako dijele i umnožavaju onlajn sadržaji.

3. Naučite dijete da je važno da bude zdravo sumnjičavo – u kontekstu činjenice da je veoma lako lažno predstaviti se onlajn, sakriti svoje pravo ime, godine, namjere.

4. Podsjećajte dijete da pravila ponašanja u realnom svijetu važe i u virtuelnom – da nije u redu lagati, da je važno poštovati tuđu privatnost i osjećanja.

5. Potrudite se da dijete postane svjesno činjenice da svojim ponašanjem na internetu gradi svoju onlajn reputaciju koja će ga pratiti u budućnosti.

6. Naučite i vježbajte kod djeteta asertivno ponašanje – naučiti ga kako da se suprotstavi drugima na jasan, snažan, ali neagresivan način, kao i da poštuje svoja i tuđa onlajn prava.

7. Utvrdite pravila za korišćenje mobilnih telefona i naprava – objasnite da je nedopustivo slanje neprikladnih poruka, snimanje i fotografisanje nekog bez dozvole ili fotografisanje i slanje drugima svojih ili tuđih djelimično ili potpuno nagih fotografija.

8. Možete postaviti računar u dnevnoj sobi ili nekoj zajedničkoj prostoriji tako da lakše pratite kako dijete provodi vrijeme na internetu. Kod bežičnih uređaja, postavite vremensko ograničenje dnevnog bavljenja internetom. I za vas i za dijete biće korisno ako uspostavite porodično pravilo da laptopovima nije mjesto u spavaćoj sobi. Tako ćete makar djelimično onemogućiti djetetu nenadgledan pristup internetu.

9. Stavite svom djetetu do znanja da ste mu na raspolaganju za razgovor o svemu što ga eventualno muči, uznemirava, čini ga tužnim ili ga plaši. Mladi i djeca su voljni da dijele svoja iskustva sa roditeljima samo ukoliko su uvjereni da odrasli neće izdati njihovo povjerenje, da će ih pažljivo saslušati, kao i da će na problem reagovati na brižan, empatičan i smiren način, bez osuđivanja i „drame”.

10. Posavjetujte dijete da ne odgovara na uznemiravajuće poruke i provokacije. Pomozite mu da sadržaj, sajt, grupu, stranicu na društvenoj mreži ili nalog osobe koja ga uznemirava blokira i tako spriječi da nasilnik ponovo stupi u kontakt sa vašim djetetom.

11. Sačuvajte, štampajte ili napravite screenshot uznemirujućih sadržaja i poruka. Moguće je da će vam dokazi maltretiranja biti potrebni ukoliko se situacija otme kontroli i u slučaj uključe drugi roditelji, škola ili u najozbiljnijim slučajevima, policija ili tužilaštvo.

12. Imajte na umu da pri kreiranju naloga na društvenoj mreži, pokretanju bloga ili pristupa forumu korisnik mora biti saglasan sa pravilima korišćenja koja obično zabranjuju zloupotrebe poput vrijeđanja, maltretiranja onlajn i slično. Kako ono što se vašem djetetu dešava predstavlja povredu pravila korišćenja servisa, možete prijaviti stranicu, profil, sajt – kako biste saznali na koji način to možete uraditi, konsultujte odjeljak za pomoć ili najčešće postavljana pitanja na samom servisu.

13. Ako se maltretiranje u virtuelnom svijetu čija je žrtva vaše dijete prenosi i na školu ili nasilnik pohađa istu školu kao i vaše dijete, obavijestite školu, školskog psihologa, razrednog starješinu. Školsko osoblje vam može pomoći da stupite u kontakt sa roditeljima nasilnika i pružiti vam podršku u rješavanju problema i praćenju ponašanja učenika za vrijeme boravka u školi. Roditelji nasilnika neće uvijek biti spremni da vas saslušaju, ali obično kada im se prezentuje dokaz o vršnjačkom nasilju, spremni su da preduzmu neke mjere.

14. Maltretiranje u virtuelnom svijetu obično ne uključuje nelegalno i kriminalno ponašanje. Ipak, svaku prijetnju fizičkim nasiljem, zastrašivanje, sumnju na seksualnu zloupotrebu nemojte ignorisati. Prijavite uznemiravajući sadržaj i ponašanje policiji, a službeno lice vam može pomoći da saznate da li po onome što ste prijavili mogu postupati, kao i koji su dalji potrebni koraci koje možete preduzeti.

15. Ukoliko dijete pokazuje znake velike uznemirenosti, ekstremne potištenosti i anksioznosti ili ima suicidalne ideje, bez odlaganja potražite profesionalnu pomoć psihologa!

Izvor: Sensa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *