Aplikacija kojom kontrolišete koliko djeca koriste telefon i tablet

dinerRoditelji koji pokušavaju da udalje djecu od pametnih telefona i tableta zbog ručka, večere, ali i pisanja domaćih zadataka ili vježbanja, od sada se mogu poslužiti novim aplikacijama kojima na daljinu mogu blokirati pristup tim uređajima.

Nova aplikacija zove se Dinner Table Parental Control, dostupna je i za iPhone i za telefone s operativnim sistemom Android, a roditeljima omogućava da zaključaju sve opcije smartphona i tableta. Kad je uređaj tako zaustavljen, sve su mu funkcije blokirane, pa i mogućnost slanja SMS-ova i poziva.

Ova besplatna aplikacija prvo upozori korisnika koliko je vremena preostalo do trenutka zaključavanja, a pokazuje i koliko će ta faza trajati.

Aplikaciju je osmislio Richard Sah, nakon što je primijetio da su njegova djeca stalno odsutna u vrijeme ručka i večere.

“Primijetio sam da su moja djeca zavisna od tehnologije, igraju igrice i gledaju spotove na tabletim i telefonima, pa im sve to odvraća pažnju i za vrijeme porodičnih obroka i odlaže odlazak na spavanje”, pojasnio je on.

On je ukazao da je cijena smartphonea i tableta znatno pala pa sve više djece ima sopstveni uređaj.

Upotreba tzv. smartphonea i tableta utrostručila se od 2011., objavila je neprofitna organizacija Common Sense Media koja proučava uticaj  medija i tehnologije na mlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *