Pronađi čas

pronadjicasStartup zajednica u Crnoj Gori je od proljeća bogatija jer je tada počeo sa radom portal Pronađi čas, koji je napravila grupa entuzijasta koji su zaključili da postoji potreba za takvom vrstom usluge.

„Zaključili smo da je to najbolji način da spojimo ljude kojima su potrebni časovi i one koji daju časove“, kazao je jedan od osnivača portala Blažo Crvenica.

Iako u regionu postoje slični portali, glavna prednost ovog je kako kažu njegovi osnivači to što je geolokacijski. Jedan od osnivača, Bojan Tešić pojašnjava da čim korisnik otvori njihov sajt, on automatski prepoznaje njegovu lokaciju i pokazuje gdje se časovi nalaze u odnosu na njegovu poziciju. Na taj način kaže Bojan, može da vidi i put koji vodi do te određene lokacije.

Osim ovih bitno je istaći i karakteristiku da je sajt potpuno besplatan.

„Ono što je karakteristika našeg sajta je to što je potpuno besplatan za sve korisnike. Svako može na jednostavan način da se uloguje, registruje i postavi čas i to sve besplatno. Sajt je napravljen tako da svaka osoba može da postavi informacije koje želi“, navodi Blažo.

U zavisnosti od potreba i interesovanja svako ko želi čas ili kurs može pronaći i prijaviti se na jednostavan način, a časovi su podijeljeni po oblastima.

“Imamo određenu formu za filtriranje časova i kroz tu formu možete da dođete do željenog časa koji tražitie, a ako taj čas ne postoji u našoj bazi trenutno, dobićete jednu formu preko koje možete da ostavite svoj mail i svoja interesovanja. Čim se taj čas postavi na naš portal vi ćete automatski dobiti obavještenje da je taj čas postavljen i onda ćete moći da stupite u kontakt sa tom osobom”, objasnio je Bojan.

Časovi se lako mogu pretražiti i na još nekoliko načina i to po datumu postovanja časa i po rejtingu. Ocjenjuju se od najvišeg ka najnižem rejtingu, a kada se pretražuju, rezultati se slažu od onih sa najboljim opcijama, ka lošijim. Mogućnost ocjenjivanja imaju samo registrovani korisnici.

„Registrovani korisnici mogu da ostave komentar i ocjenu, i mogu da komnetarišu rad profesora“, govori Blažo.

Za njih i predavače na dnu stranice postoje instrukcije. Kroz nekoliko koraka naučiće da na pravi način koriste portal. Osim preko maila svi koji žele da postanu korisnici mogu se prijaviti i preko društvenih mreža na kojima promovišu časove.

Bojan kaže da je prijavljivanje jednostavno, kao na svakom drugom portalu.

„Dovoljna je neka osnovna informacija, ime, prezime, lozinka i mail ali postoji i logovanje preko socijalnih mreža, znači da se na jedan klik ulogujete. Ako ste ulogovani na Facebook, da samo jednim klikom dozvolite našem portalu da uzme vaše osnovne informacije kao što je mail i na taj način se osoba registrovala“, dodao je on.

Da bi neko samo pretraživao časove i kurseve ne mora da bude registrovan osim kada želi da ih objavi, komentraiše li ocjenjuje. Osoba koja traži čas može da pogleda i pristupi pojedinačno času, a tu ima i kontakt formu preko koje može i direktno da komunicira sa profesorom tog časa.

Iako je sajt trenutno u testnoj verziji za nešto više od dva mjeseca ima preko 100 prijavljenih časova ili kurseva sa oko 140 registrovanih korisnika. Blažo i Bojan kažu da su zadovoljni povratnim reakcijama i da će im preporuke pomoći da ga unaprijede, kao i da u budućnosti imaju namjeru da se prošire i na region našeg govornog područja obzirom da je sajt geolokacijski.

Do tada će portal nastaviti da radi na domaćem terenu, a svima koji smatraju da su im potrebni časovi ili kursevi osnivači portala poručuju da pronađu čas na netu.

Izvor: 34. emisija 1. serijala Surfuj pametno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *