Prsten koji će slijepima i slabovidima čitati svaki tekst

prstenNaučnici na MIT-u rade na razvoju uređaja za glasovno čitanje koji bi se mogao nositi na kažiprstu i da bi slabovidima i slijepima mogao pomoći u povoljnom i trenutnom pristupu knjigama.

Prototip uređaja koji se zove FingerReader stavlja se na prst poput prstena, isprintan je na 3D printeru, a opremljen je malenom kamerom koja skenira tekst. Sintetetizovan glas tekst čita na glas i ljudi s problemima s vidom mogu brzo iščitati razne tekstove koji su im potrebni u svakodnevnom životu ili na poslu.

Kako piše AP, korištenje je jednostavno i sve što treba je prstom prolaziti ispod teksta, a softver prati pokrete prsta, prepoznaje riječi i obrađuje informacije. Uređaj je opremljen i malenim vibracionim motorom koji će vas upozoriti ako ste otišli u pogrešnom smjeru, objašnjava Roy Shilkrot, koji radi na razvoju uređaja.

Razvoj FingerReadera traje tri godine, a još ih čeka dosta posla da bi uređaj bio spreman za tržište. Jedna od stvari je i podrška za rad na telefonima.

Shilkrot vjeruje da će uređaj biti pristupačan, ali ne znaju po kojoj cijeni će ga prodavati. Naravno, ovakav uređaj neće zamijeniti Brailleovo pismo, već će ljudima omogućiti pristup gomili sadržaja koji još nije dostupan za slijepe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *