Znaš, kad smo mi bili mali…

kadsmobilimaliNekad su domaćinstva imala fiksne telefone, a oni malo napredniji posjedovali su bežične. Bili su pričvršćeni na zid ili smješteni na komodama uz kauč. Nije bilo interneta, kompjutora, smartphonea. Dogovori za kafu ili druženja s djecom nisu se mogla otkazati u zadnji čas. Danas su se vremena bitno promijenila. I htjeli-ne htjeli, svi ćemo barem jednom djetetu reći tako iritantnu rečenicu: ‘Znaš, kad sam ja bio mali…’Danas se drugačije komunicira, igra, do informacija se dolazi na drugi način. A današnja djeca sasvim spretno već s tri ili četiri godine barataju terminima poput laptop, YouTube, iPhone.

Moderno doba preplavile su brojne tehnološke promjene koje se odvijaju velikom brzinom da ih starije generacije jedva mogu pratiti. Djetinjstvo je promijenjeno iz temelja.

Njima je sve je to normalno, a mi se pretvaramo u naše roditelje i suzdržavamo se da ne kažemo izreku koja nam je toliko išla na živce – ‘Znaš, kad sam ja bio mali…’

Evo kako je to izgledalo nekada, a kako danas.

Kul igračke

Današnji klinci imaju tako zgodne i kul igračke. Od koncepta do dizajna, od motoričkih, društvenih i drugih igara sve pršti bojama i modelima. Mnogo tih igračaka produkt je savremenih tehnologija, puni igrica i raznih aplikacija. Iako ponekad nostalgično razmišljamo o svim onim igrama s pionima i drvenim pločama i neelektronskim napravama, šarene kompjutorske igre potiskuju ih sigurnim korakom.

Dostupnost crtanih filmova

Imate kompjuter, laptop, TV, tablet na kojem su minimalno tri dječja programa s non-stop crtaćima. Nema više slatkog iščekivanja do večernjeg crtaća koji će im uljepšati dan. Njihove dileme svode se na to koji crtać žele gledati, i to gledati odmah i sada. Pretraživač je tu, samo se trebaju strpjeti dok utipkate želju.

Šarene zabave

Mame i tate za svoje najmilije sada organiziraju što šarenije tematske zabave, a proslava dječjeg rođendana u najmanju ruku liči na organizaciju mini svadbe. I naše su mame kuvale i pekle kolačiće, ali nekako nam se čini da nije bilo tako velike pompe. Ludi, otkačeni dječji rođendani, bilo kod kuće ili u igraonici, postali su sve češća praksa.

Porast alergija

Prije su djeca nosila svoje sendviče u školu, a bilo je manje alergija na hranu. Od kasnih devedesetih, broj alergija među djecom porastao je za oko 50 odsto. Naime, jedno od 20 djece danas ima intoleranciju na neku vrstu hrane.

Brige oko zdrave i organske hrane

Roditelji su danas više nego ikad opterećeni hranom koju serviraju svojoj djeci. Prije nije bilo govora o aditivima BPA u plastici, nedostacima hormona i sl.

Nedostatak igre postaje kao epidemija koja se širi

Dječje igre žmurke, lastike… polako izumiru, a djeca se sve manje znaju zaigrati. Stručnjaci upozoravaju da manjak igranja može uzrokovati i neke psihičke probleme. Danas se pojavljuje i druga vrsta problema. Naime, djeca su toliko opterećena raznim aktivnostima da im ostaje vrlo malo vremena za obično igranje u parkiću. A i velik idio slobodna vremena ispunjen je igranjem igrica i gledanjem TV-a.

Dosada? Što je to dosada?

Iako je za djecu dobro da s vremena na vrijeme nauče što je to dosada, jer će samo u tim situacijama njihova mašta i kreativnost doći do izražaja. Ali uz sva tehnička pomagala puna šarenih igrica, sve je manje jaukanja po kući i zapomaganja ‘Dosadno mi jeeee’.

Izgubljeni fotoalbumi

Neka najranija lijepa sjećanja mnogi vežu uz porodične fotografije i albume koje smo kao mali rado prelistavali.  Zamijenili su ih digitalni fotoalbumi, dokumentovanje svega na kameri, printane slike ili bezbroj fotografija sačuvanih na nekom hard disku.

S druge strane prednost je to što današnji mališani imaju više slika, više videa, više uspomena. I sve to snimljeno najsavremenijim mobilnim telefonima koji rade jednako kvalitetne slike i videa, kao nekad kamere i fotoaparati.

Nova terminologija

Iako imaju samo tri ili četiri godine, mnogi mališani znaju upotrijebiti riječ ‘mrtav’. I to u kontekstu ‘kompjuter mi je mrtav’. I onda ga jednostavno restartuje, ponovno uključi i kompjuter radi. Već s nekoliko godina života znaju što je iPad, iPhone, Youtube.

Nakon ovoga osjećamo se nekako staro, ali opet s druge strane to je njihova realnost i nešto sasvim normalno što moramo prihvatiti. Uz pokoji put, ipak dozvoljen komentar: ‘Znaš, kad sam ja bio mali…

Izvor: Tportal.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *