Elektronske knjige sve popularnije u svijetu

emisijasurfujŠtampane knjige danas imaju ozbiljnu konkurenciju, budući da kod čitalaca postaju sve popularnije elektronska izdanja, koja se rade u različitim formatima.

U svijetu raste broj korisnika elektronske knjige ulaze u svakodnevni život, a budućnost elektronskog izdavaštva postaje pitanje budućnosti izdavaštva uopšte. Svjetski lider u prodaji knjiga Amazon objavio je podatak da je u prošloj godini broj elektronskih izdanja prevazišao broj štampanih primjeraka. Prema podacima koje je objavio Guardian, svakih stotinu prodatih štampanih knjiga pratila je prodaja 114 elektronskih izdanja.

Elektronske knjige se mogu čitati na specijalizovanim uređajima, e-čitačima ali i na računarima, tabletima, pametnim telefonima za šta je neophodno instalirati aplikacije.

E-čitači su izuzetno lagani uređaji debljine svega par milimetara i jednostavni za upotrebu, a pružaju osnovne funkcije prilikom čitanja kao što su kontrast, zumiranje, promjena fonta.

U e-čitač, u zavisnosti od memorije,  može da stane i do 30 hiljada knjiga, a prebacivanje jedne traje oko minut. Tri najpopularnija E čitača su Amazon Kindle, Kobo e-reader i Nook Simple Touch.

Slični tablet računarima ovi uređaji sadrže takozvano elektronsko mastilo koje ne zamara oči i može dugo da se čita. Jedino je malo problematičan pregled dokumenata sa velikim slikama, što kod velike većine digitalnih knjiga nije slučaj. Stranice se okreću dodirom prsta uz ivicu lijeve ili desne strane, u zavisnosti od toga hoćete li naprijed ili se vraćate na prethodnu stranu. E-readeri obično sadrže i rječnik pa dodirom na svaku riječ koja vam je nepoznata dobijate objašnjenje. Dodirom ekrana sa dva prsta i njihovim razmicanjem slova se povećavaju i obrnuto – po istom principu kao i kod tablet računara.

Čitači imaju vodoravni (landscape) i uspravni (portrait) mod, tako da možete izabrati koji vam se prikaz više sviđa. Većini je ugrađen MP3 čitač, tako da možete slušati i omiljenu muziku dok čitate.  Mnoge knjige imaju i mogućnost audio zapisa tako da se mogu i slušati, preko zvučnika ili slušalica koje morate kupiti posebno.

Ipak, mnogi ljubitelji elektronskih čitača su bili iznenađeni odlukom proizvođača da posljednji model najpopularnijeg e-readera Kindle Paper White ne sadrži udio izlaz – tačnije ne pruža mogućnost slušanja audio knjiga.  Čitači imaju različite veličine ekrana – sada su najrasprostranjenije verzije s dijagonalom od oko šest inča.

Većina modela dolazi sa dva, četiri ili osam GB memorije, što se možda ne čini kao puno, ali treba uzeti u obzir koliko su elektronske knjige u stvari male veličinom. Čak i na osnovne modele bez problema stane nekoliko stotina knjiga.

Zbog specifičnog ekrana, trajanje baterije ne zavisi od vremena koliko je uređaj upaljen, već od broja „promjena stanja“ na ekranu.

Iako je, prema ocjeni mnogih korisnika, još uvijek blago zamorno, pogotovo nakon više sati kontinuiranog čitanja, čitanje s ovih ekrana je nešto najbliže „pravom“.

Na nedovoljnu popularnost elektronske knjige u Crnoj Gori, ali i regionu značajno utiče nedostatak ponude specijalizovanih uređaja za čitanje e-knjiga.

U regionu Kindle modele nije moguće kupiti u prodavnici. Jedini legalni izbor je onlajn kupovina, ili da vam ga neko kupu u inostranstvu i donese.

Iako su osnovni modeli relativno jeftini, ukoliko ih naručujete preko interneta, troškovi dostave, carine i PDV-a čine finalnu cijenu dosta većom. Najjeftiniji e-čitač na tržištu je Txtr Beagle Read|Only i košta nevjerovatnih 10 eura. Naravno, nema WiFi, 3G, tač ekran, već samo prikazuje čitljiv tekst.  Kindle Fire model košta oko 80 eura, dok se posljednja unaprijeđena Kindle Paper White verzija prodaje za 119 dolara (osnovna) i 139 dolara (3G model).

Da bi se elektronske knjige čitale i na tabletima, računarima, i pametnim telefonima  potrebno instalirati aplikacije. Najčešće besplatne platforme koje omogućavaju da lakše čitate elektronske knjige su Adobe Digital Edition, Calibre i Readium koji se lako mogu preuzeti sa interneta.

Na internetu se mogu pronaći i aplikacije za uređaje sa android i IOS platformom. Među aplikacijama za android ističu se Aldico Book Reader i Moon Plus Reader koji imaju besplatni komercionalni dio, a mogu se preuzeti sa Google Play prodavnice.

Elektronske knjige mogu se potražiti na različitim sajtovima, neke se mogu naći besplatno, a neke na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku se prodaju na sajtovima koji se leko pretražuju na nekom od internet pretraživača.

U Crnoj Gori ne postoji tržište e-knjiga. Nijedna knjižara u zemlji u ponudi nema elektronske knjige, a izdavači nijesu zainteresovani za njihovu proizvodnju i distribuciju.

Urednik izdavačke kuće Plima Jovan Nikolaidis kaže za Pobjedu da ni u Crnoj Gori, ni u regionu, ne postoje realni uslovi za produkciju elektronskih knjiga.

“Naši autori koji sa stranim izdavačima potpisuju ugovore o objavljivanju prijevoda njihovih djela u tim ugovorima redovno potpisuju i stavku o prodaji elektronske knjige. Procenat namijenjem autoru je u slučaju elektronske knjige veći – sedam odsto od bruto cijene za konvencionalnu, do 15 odsto za elektronsku knjigu. Pa ipak, elektronska izdanja se, po pravilu, ne realizuju. Još smo i u ovoj oblasti u fami već uspostavljene ovisnosti spram evropskih emisara koji nam dolaze govoreći „što i kako“, znajući da će naša lijena, dominantna zaključivanja, odgovoriti – „s čim i kome“”, pojasnio je on.

Izvori: Emisija Surfuj pamatno
Pobjeda

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *