Učenici OŠ “Luka Simonović” pobjednici Telenorovog takmičenja

surfujPredstavnici OŠ “Luka Simonović” iz Nikšića pokazali su najveći nivo znanja o sigurnom digitalnom okruženju na I Genius takmičenju – završnoj aktivnosti Telenorove #SurfujPametno Inicijative.

Iz Nikšića je bila i drugoplasirana ekipa OŠ “Dušan Bojović”, dok su treće mjesto osvojili učenici OŠ “Dušan Obradović” iz Žabljaka.

Oko 400 učenika iz 70 crnogorskih osnovnih škola okupilo se u subotu u Podgorici, i učestvovalo na I Genius takmičenju, a 210 osnovaca iz svih opština se, uz pomoć ambasadora sigurnog Interneta – vršnjačkih edukatora, pripremalo za veliko finale.

Pobjednici su nagrađeni telefonima koje su obezbijedile kompanije Samsung i Roaming, a Telenor je dodatno nagradio sve učesnike na današnjem događaju.

Na otvaranju je izvršni direktor Telenora Majkl Malvebo najavio je da će preko novoosnovane Telenor Fondacije nastaviti ulaganje u mlade i obrazovanje, na inovativan način.

“Pored mnogo različitosti i bez obzira iz koje crnogorske opštine dolazimo, svi smo dio jednog istog digitalnog okruženja koje Telenor nastoji da učini sigurnijim mjestom, posebno za naše najmlađe. Veličina #SurfujPametno Inicijative jeste to što iz godine u godinu shvatamo važnost bezbjednosti na Internetu i širimo tu poruku ljudima oko nas”, rekao je Malvebo.

Ove godine inicijativa je obuhvatila 5,2 hiljade učenika iz osnovnih škola, koji su tokom 214 trening radionica stekli znanja o pametnom korišćenju globalne mreže.

Važnost #SurfujPametno Inicijative prepoznali su i u omladinskoj organizaciji Centar e8 čiji je predstavnik Vojkan Arsić bio gost ovogodišnjeg Foruma na temu bezbjednosti djece na Internetu. Arsić je podijelio s mladima svoje višegodišnje iskustvo omladinskog radnika i vršnjačkog edukatora.

“Djeci je danas potreban neko da im objasni da Internet nije igračka, već mnogo ozbiljniji alat, a Surfuj Pametno je upravo njihov vodič ka tome”, kazala je Vešović.

Mlada dizajnerka iz Podgorice Andrijana Vešović, autorka prepoznatljivog projekta pod nazivom Zombijana crta Twitter, koje je ujedno zaslužna i za vizuelni identitet #SurfujPametno iskazala je zadovoljstvo što godinu dana učestvuje u ovoj Inicijativi jer je i sama na vrijeme prepoznala kako da Internet iskoristi na pravi način.

Partneri kompanije Telenor i Telenor fondacije u realizaciji Inicijative su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Ombudsman, udruženje Roditelji i kompanija Fleka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *