[BLOG] #SurfujPametno i budi ono što jesi

1385341_297230293751598_2031568400_nPIŠE: Jovana ČELEBIĆ, #SurfujPametno

#SurfujPametno je Inicijativa koja se sprovodi treću godinu za redom, sa zavidnim ciframa djece i ljudi koji su prošli kroz projekat, a koje namjerno neću navoditi, jer #SurfujPametno nije Inicijativa o ciframa.

Čak iako možda nije primarna stvar koju biste odabrali da budete njen dio, vremenom utiče na vas. Podvuče se pod kožu kao i svako iskustvo.

Kako? Jedan od principa koji stoji iza ove ideje kaže: “Surfujpametno i uči”.

A jedna od najjtačnijih izreka kaže “Znanje je moć”. E sada to znanje nije dovoljno imati, nije dovoljno stalno istraživati, već ga treba i primijeniti.

Zašto? U suprotnom, nema smsila. Ako znanje držimo samo za sebe, onda ne ostavljamo prostor da nam se dogodi nešto lijepo i novo što to znanje može da nam pruži. Onda život ne bi imo smisla (ovo je kao treći pokušaj odgovora na pitanje koje slijedi – šta?) Proticao bi bez uplitanja u njega i ne bismo bili prisutni u trenutku koji nam se dešava. I to je ono čemu vas ovakva vrsta inicijative uči – da dijelite svoja iskustva sa drugima i povezujete se sa ljudima sličnim vama.

Jer biti negdje možemo biti samo sada(ako se pitate kada). Dok “scrollujemo” u potrazi za uzbuđenjem, za novinom, ljepotom, dok ubijamo dosadu.

Kako? Tako što se usudimo. Za bilo šta, najbolje za ono što nas najviše plaši. Najbolje se usuditi na nešto zbog čega ćemo sebe najstrožije ocijeniti. Jer je podjednako važno da znaš svoje granice, kao i sve drugo. I, valjda, poenta je igrati se sa tim granicama. Dolaziti do njih i prelaziti ih po potrebi i senzibilitetu.

I onda, posmatrate i analiziate sopstvene promjene. Ja sam, na primjer, dijelila možda i previše sa svijetom iako ne eksplicitno. Na društvenim mrežama nije bio million mojih fotografija u isto tako million poza. Ali je bilo million drugih raspoloženja, rečenih na drugačiji, ne tako očigledan način. Ali su svakako izrečene. Samo što ja to nisam shvatala u tom trenutku, tek kada sam stala malo sa strane i bacila pogled na svoje “digitalno” ponašanje. Nisam se razlikovala mnogo od online egzibicionista, samo što sam imala drugačije pakovanje.

Do tog zaključka sam došla “surfujući”. Možda je netačan, možda je površan. Ali je sazanje uzbudljivo, kao i način na koji sam došla do njega, raspravljajući o online temama sa preko pet hiljada djece. A talasa ima još mnogo. Digitalnih, morskih i svakodnevnih. Samo treba zauzeti pravilan položaj.

Tako da, sjutra je IGenius. Ispravite kičme, udahnite duboko i surfujte neustrašivo. Pobjeda je izvjesna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *