[Blog] #SurfujPametno i uči

PIŠE: Marko Perunović, amabasador sigurnog interneta

Većina vas koji čitate ovo je već čula za projekat Surfuj Pametno. Svako ima svoje mišljenje o njemu. Neko misli da je projekat veoma poučan i da je šteta što mi, ambasadori sigurnog interneta, ne držimo više radinica, ali postoje i oni koji misle da je projekat nepotreban i da oni već znaju sve.

To je bilo i moje mišljenje kada sam bio prvi put pozvan da postanem ambasador. Mislio sam da sve znam i da me nemaju šta više naučiti. Kasnije, kada sam saznao da je naš posao kao ambasadora sigurnog interneta, da prenesemo znanje koje imamo na naše vršnjake, pomislio sam da će me djeca ignorisati, neće slušati moje predavanje, ismijavaće me…

Mislio sam da ni ja neću “imati živaca” da predajem takvim učenicima. Naravno, sama pomisao na to da ću zbog nekih radionica možda propustiti koji čas u školi, mamila me je da ostanem u projektu. Kasnije, kada su radionice napokon počele, nisu mi se činile ni približno teške koliko sam mislio da će biti. Naravno, na prvim radionicama sam i dalje imao tremu i moja predavanja nisu bila baš najbolja.

surfujVeć sljedeće godine, projekat se proširio i došlo je mnogo novih ambasadora. Ove godine sam se kao stariji i iskusniji ambasador osjećao mnogo samouvjerenije. Kada su novi ambasadori, koji nisu bili toliko upućeni u projekat, počeli da saznaju sta će biti njihov zadatak, bili su preplašeni. Dok sam ih posmatrao, sjećao sam se da sam se i ja tako osjećao prethodne godine. Naravno, bilo je i onih koji su mislili isto što i ja kad sam došao: da sve znaju i da nemaju šta više da nauče. Ipak, i dalje se vidjelo malo nesigurnosti i straha u njima. Pretpostavio sam da sam i ja bio takav.

Obje godine smo imali dva dana priprema na kojima smo učeni kako da držimo prezentacije. Nakon radionica prve godine došao sam do zaključka da za vrijeme ovih predavanja, mi nismo samo učili o Internetu (o čemu su neki od nas imali veće, a neki manje predznanje). Kada su radionice bile završene, shvatio sam da sam ja zapravo naučio da “pričam”.

Na radionicama nam se često dešavalo da prezentaciju završimo prije isteka časa i da nemamo šta više da predajemo. Tada smo morali izvlačiti iz nas sve znanje koje smo imali, kako bismo ispratili radionicu do kraja. Od početka radionica, kada sam se našao u ulozi vršnjačkog edukatora, postao sam bolji učenik.

I to je glavna karakteristika projekta #‎SurfujPametno. Svi ambasadori ga vide na svoj način. Meni je ovaj projekat mnogo značio. Pored svega što sam do sad pomenuo, tu je još jedna važna stvar: stekao sam nove prijatelje. #‎SurfujPametno je veoma bitno iskustvo i srećan sam što sam dio projekta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *