[Blog] Surfovati pametno i dobro razmisliti prije svakog posta

Kupio-sam-patike-preko-Interneta-i-majka-mi-nije-vjerovala-dok-nisu-stigle-VerticalPIŠE: Mirela Čobić, amabasador sigurnog interneta

Šta vam prvo padne na pamet kad neko spomene Internet? Iskreno, ja se prvo sjetim društvenih mreža kao i, vjerovatno, većina mojih vršnjka.
Svi pomislimo na to kako smo vidjeli neku dobru sliku na tumbrl-u, kako ćemo objaviti nešto na facebook-u, twitteru…

Ali, niko ne razmišlja o tome da se iza svih tih profila možda krije neka osoba koju ne poznajemo i koja želi da nam naudi.

Roditelji nas uče da ne razgovaramo sa nepoznatim osobama, da od njih ne uzimamo slatkiše, da ne pristajemo na vožnju sa njima i slično. A, ako smo svjesni da to ne trebamo da radimo u stvarnom, onda to ne trebamo raditi ni u virtuelnom svijetu.

Ali ovo ne znači da je internet nešto loše. Naprotiv, internet je pun mogućnosti zahvaljujući kojima lakše komuniciramo, družimo se, radimo, učimo, zabavljamo…

Sve nam je ovo dostupno ukoliko znamo da ga koristimo na pravilan način. Svako može da surfuje internetom, ali nije dovoljno samo ulogovati se na društvenu mrežu, preuzimati razne aplikacije i slično.

Potrebno je razmisliti prije svakog posta, voditi se zdravim razumom i zabaviti se na pametan način. Takođe trebamo biti svjesni da je internet nepresušan izvor informacija pomoću kojeg možemo učiti, čitati knjige pa čak i studirati. E to se zove pametno surfovanje internetom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *