[Blog] Šta znači Surfuj Pametno?

PIŠE: Maša Bojić, amabasador sigurnog interneta

masabojicStalno nam govore da je internet opasno mjesto. Ili smo opasni mi? Surfujemo Internetom, uplićemo se u njegovu mrežu i, često, znatiželja nas ponese tamo gdje vrebaju opasnosti. Zato je tu projekat Surfuj Pametno – da bismo učinili internet korisnim, zabavnim i bezbjednim putovanjem kroz vrijeme.

#Surfuj Pametno za mene znači „Živi pametno“! Kada surfujemo mirnim vodama – lako je, nije opasno, ali nije toliko uzbudljivo. Uzburkane vode, nepoznate stvari, zanimljive priče i svijet opasnosti i neistraženog prostora nas zove i privlači. Postoji toliko novih opcija koje jedva čekamo da isprobamo. Međutim te opcije i naša želja da istražimo stvari bolje mogu biti zloupotrebljene. I upravo ideja o pametnom surfovanju nam otvara horizonte i pažljivo nas navodi kako da se borimo sa strujama Interneta, odnosno kako da istražujemo, kako da učimo, kako da usmjeravamo slobodno vrijeme. Prozori se otvaraju, ali prvo čitamo uputstva kako da gledamo kroz njih i tek onda prihvatamo izazov.

Kad smo svjesni opasnosti i znamo kako da ih prevaziđemo, preostaje nam samo da uživamo u stvarima koje nam tehnologija i internet pružaju. Uostalom, internet je mjesto stvoreno za zabavu i druženje. Ne smijemo dozvoliti da nas neznanje odvrati od svih izazova koje pruža Internet: da se družimo, igramo igrice, čujemo sa porodicom kada smo na putovanjima, čitamo digitalne knjige, pišemo svoje blogove i dijelimo iskustva sa našim vršnjacima širom svijeta.

Tehnologija je postala sastavni dio života. Pruža nam toliko zanimljivih mogućnosti, informacija, a i jako je praktična. Jednim klikom naći ćemo sve što nas zanima. Zašto ne iskoristiti to? Opasnosti na internetu većinom su sitne, a i kad djeluju velike, lako ih se možemo riješiti. Ako ne znate kako, tu je #Surfuj Pametno, da nas usmjeri. Znam da je meni pomogao, pa zašto ne bi i mojim vršnjacima?

Moramo shvatiti da je digitalni svijet postao isti kao stvarni. Ako surfujemo pametno, možemo uživati u moru ideja, informacija, ali ako nepromišljeno uskačemo u talase, možemo se ozbiljno povrijediti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *