Završene radionice za učenike, slijedi takmičenje I Genius

surfujTelenor ambasadori sigurnog Interneta iz tri crnogorske regije završili su i posljednje radionice u okviru projekta Osvoji Internet, surfuj pametno na kojima su edukovali svoje vršnjake, učenike osnovnih škola, o pravilnim načinima korišćenja ove globalne mreže.

Kroz #SurfujPametno inicijativu i radionice vršnjačke edukacije ove godine obuhvaćeno je 5,2 hiljade crnogorskih osnovaca, koji su se upoznali sa svim izazovima digitalnog doba i učili kako da pravilno odgovore na njih. U završnoj fazi, 210 takmičara iz 70 škola će stečena znanja pokazati na takmičenju I Genius koje će biti održano 14. juna u Podgorici.

#SurfujPametno incijativa započeta je prije tri godine, a u prvoj fazi predstavnici Telenora i partnerskih organizacija obučili su 100 učenika iz 40 osnovnih škola o pravilnom korišćenju Interneta, sa zadatkom da stečena znanja kao vršnjački edukatori podijele sa vršnjacima u svojim sredinama. U drugom polugodištu ove školske godine, ambasadori sigurnog Interneta održali su 215 radionica za svoje vršnjake i tako stečene vještine pametnog surfovanja Internetom prenijeli na ukupno 5,2 hiljade učenika u gradskim i seoskim školama u 20 crnogorskih opština, saopšteno je iz Telenora.

„Kao Inicijativa koja se sistematski bavi bezbjednošću djece na Internetu, #SurfujPametno je u trećoj godini realizacije uspjela da dođe i do seoskih područja, pored gradskih, sa kojima smo počeli 2012, ka čemu smo težili od početka projekta. Ponosna sam što smo kroz #SurfujPametno samo u ovoj godini edukovali 5,2 hiljade učenika i što je priča o prilagođavanju digitalnom dobu i odgovoru na sve izazove koje nam Internet donosi stigla kako do djece, tako i do roditelja”, kazala je menadžer Telenor fondacije, Adrijana Husić.

Ona je najavila da će #SurfujPametno inicijativa nastaviti da raste i u narednom periodu, a namjera za kreiranjem sigurnijeg digitalnog okruženja u Crnoj Gori biće realizovana i kroz brojne projekte Telenor fondacije.

Predstavnik Udruženja Roditelji Duško Mihailović ocijenio je da su ambasadori sigurnog Interneta odradili izuzetno kvalitetan i, prije svega, veoma značajan posao.

„Čini se da posvećivanje pažnje ovoj tematici nikada nije bilo potrebnije, a ovakav pristup, na principima vršnjačke edukacije, pokazao se kao vrlo efikasan i djelotvoran. Želio bih posebno da naglasim predanost svih učesnika u projektu, bez koje se ovako složena aktivnost ne bi mogla realizovati. Svakako, posebno treba istaći naše male ambasadore koji su vrijedno radili na sebi, kako bi što bolje, razumljivije i efikasnije svojim drugarima prenijeli važne informacije i vještine neophodne da svoje aktivnosti na Internetu učine što korisnijim i, prije svega, sigurnim“, rekao je Mihailović.

Osim udruženja Roditelji, partneri kompanije Telenor na projektu Osvoji Internet, surfuj pametno su Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, prosvjete, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Ombudsman i kompanija Fleka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *