Vježbanje fizike i na Fbooku

fizikaUčenici Osnovne škole “Vlado Milić” zadatke iz fizike i mjerenje formula mogu vježbati i na Facebooku odnosno na profilu koji otvorila njihova nastavnica Tatjana Stijović, a čiji je naziv Fizika Sos.

Ideja se kako ona kaže javila prošle godine, kada je zajedno sa učenicima smislila naziv stranice ali nisu htjeli da bude samo kao SOS pomoć, već i u smislu sosa ili začina kojim se aludira na to da je fizika ukusnija, lakše svarljiva.

Dok se dopisuju sa prijateljima, učenici sada mogu da rješavaju nedoumice iz fizike i to direktno sa nastavnicom.

Učenik ove škole, Stefan kaže da je ideja dobra jer ako im neki zadatak nije jasan mogu da se obrate nastavnici putem Facebooka i da im ona odmah objasni pa da pokušaju ponovo, a ako ne shvate ni tako uvijek joj se opet mogu obratiti na času.

Stranica je namijenjena samo učenicima kojima predaje Tatjana. Ništa se ne može objaviti bez odobrenja nastavnice.

„Na ovoj se stranici nalaze i vicevi o fizičarima, i naše fotografije dok izvodimo neki projekat, eksperimente na času, a zaista ih radimo puno i onda ako se to ne zabilježi kao da se to nije ni dogodilo“, kaže Tatjana i dodaje da djeca nemaju udžbenik iz mjerenja u fizici, ali ni priručnik, ni radnu svesku, pa ona tekstove koje piše stavlja njima na stranicu kako bi im to bila zamjena za udžbenik. Osim toga objavljuje i domaće zadatke, razne zanimljivosti gdje mogu da nađu nešto interesantno i korisno.

Rezultat spajanja društvene mreže i nauke, kako objašnjava nastavnica Tatjana, je to da su učenici mnogo više zainteresovani za fiziku.
Na ovaj način oni direktno nju pitaju i više kako nastavnica kaže nemaju taj strah da će biti osuđeni od strane drugih učenika, ili ismijani ako nešto pogrešno pitaju ili kažu. Ona ističe mnogo veću slobodu u komunikaciji zahvaljujući stranici Fizika Sos od one koju učenici imaju u direktnoj komunikaciji u učionici.

Zato bi kažu učenici voljeli da ima više ovakvih profila. Marija, ističe da je najveća prednost to što ne moraju da čekaju da dođu u školu već mogu i kući da pitaju ono što im nije jasno, dok je jedina mana, kako kaže, Tatjana to što svi učenici kući nemaju interent.

Izvor: Emisija Surfuj pametno
Ukoliko želite da pogledate prilog o Twitteru pogledajte 26 emisiju prvog serijala Surfuj pametno

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *