[Blog] Fenomen “selfie”

PIŠE: Anastasija Đukić, amabasador sigurnog interneta

Nekada smo se fotografisali kako bi ispunili porodične albume fotografijama sa važnih događaja i putovanja. Naravno to još radimo ali mnogo manje. U zamjenu za albume sa slikama, imamo Instagram na koji kačimo razne fotografije iz našeg života koje smatramo zanimljivim. Najbrojnije su „selfie“ fotografije. Činjenica je da ćemo prije imati sto identičnih „selfie“ fotografija, nego par zaista „bitnih“.

Moje drugarice i ja se često fotografišemo i to su najčešće „selfie“ fotografije. Jednostavno nam je to zabavno, a nekima od nas je to postala navika. Na nas su mnogo uticale društvene mreže, kao i pametni telefoni.

selfie

Fenomen „selfie“ je postao svjetski trend. Takođe riječ „selfie“ je proglašena za riječ godine u Oxfordovom rječniku. U potpunosti mislim da je opravdano ova riječ zaslužila prvo mjesto.

selfiepapa
Pomenutu riječ upotrebljavamo svakog dana, a u prilog tome je i svakodnevna upotreba pametnih telefona. Kada otvorite fotografije na telefonu mojih vršnjaka, ali i moje, prvo ćete naići na desetine „selfie“ fotografija, pa tek na nekoliko fotografija drugog tipa.

Smatram da nema ničeg lošeg u ovome, samo moramo biti umjereni i moramo praviti selekciju fotografija koje ćemo objaviti na društvenim mrežama i one koje ćemo sačuvati samo za nas. Uvijek prije nego što objavimo „selfie“ ili bilo koju drugu fotografiju trebalo bi da dobro razmislimo: da li je to zanimljivo, da li je to neophodno i prije svega da li je prikladno i primjerno za društvenu mrežu.

selfie2
Podržavam „selfie“ jer je to postao dio moje svakodnevice, ali ne bi trebalo da zaboravimo da ćemo jednog dana svoje fotografije pokazivati našoj djeci, pa čak i našim unucima.

Zbog toga mislim da bi trebalo da sačuvamo tradiciju sa porodičnim albumima. Kako god bilo ovaj fenomen iz dana u dan postaje naša neizbiježna navika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *