Više mogućnosti za studiranje u inostranstvu

learningStudenti u Crnoj Gori danas imaju puno mogućnosti da obrazovanje stiču u inostranstvu, na nekoliko načina, a sve informacije u vezi sa programima su im dostupne preko interneta.

Profesorica na fakultetu Političkih nauka u Podgorici Olivera Komar objašnjava da prvi način studiranja u inostranstvu podrazumijeva da student direktno upiše neki univerzitet ili fakultet vani i onda traži stipendiju ukoliko nije u mogućnosti da plati školovanje, što većina u Crnoj Gori danas i nije.

Drugi način je da nakon upisa na neki od fakulteta u Crnoj Gori, aplicira za stipendije koje omogućava provođenje određenog perioda u inostranstvu, pola godine, godinu nakon čega se student vraća u Crnu Goru gdje i dobija diploma.

Ferida Mandić je studentkinja koja je koristeći internet ispunila prijavu za postdiplomske studije na jednom od fakulteta u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je u Crnoj Gori završila osnovne studije.

Ona preporučuje sajt Topuniversities.com na kojem se nalaze rang liste faklteta u svijetu, po oblastima.

“Mene su konkretno interesovale društvene nauke i međunarodni odnosi i tražila sam jedan od najboljih fakulteta u toj oblasti u Ujedinjenom Kraljevstvu, a to je bila London School of Economics. Za stipendiju sam aplicirala preko Britanskse ambasade”, objašnjava ona.

Internet je bio od velike pomoći i Milanu Lakićeviću koji je tokom osnovnih studija bio na razmjeni, a sada je na masteru na engleskom univerzitetu Borik. On je do svog fakulteta došao preko interneta, preko Erasmus mundus joint programa.

Podaci govore da svake godine sve više studenata iz Crne Gore dobija priliku da stiče znanje u inostranstvu. Stipendije je dva puta koristila i profesorica Komar. Putem interneta je aplicirala za stipendiju Američke ambasade za saradnika u nastavi.

“Drugi je bio program koji bih svima preporučila, a to je Joineusee. U pitanju je program za razmjenu studenata koji nudi na nivou Evropske unije studentima iz regiona mogućnost da idu i provedu određeni period ili u potpunosti dobiju diplomu u inostranstvu”, kazala je ona.

Osim direktno preko sajta fakulteta za koji je student zainteresovan o većini stipendija za razmjenu ali i za studiranje moguće je dobiti informaciju i na sajtu Univerziteta Crne Gore koji ima dobro razvijenu međunarodnu saradnju.

Informacije o tome šta je dostupno, šta je otvoreno za studente se redovno ažuriraju tako da putem tog web sajta budući ili aktuelni studenti mogu da provjere kad je rok za neku stipendiju, koja su pravila, šta je potrebno prikupiti, mogu da pogledaju statistiku u kojim oblastima se dobija više stipedija…

Milan predlaže studentima i da posjete crnogorske sajtove Infomladi ili Mobilisi.me, gdje se objavljuju najnovije stipendije, a mogu i da se umreže sa studentima koji već studiraju u inostranstvu preko Crnogorske organizacije studenata u inostranstvu OMSA.

Studiranje u inostranstvu treba planirati makar godinu unaprijed jer procedura apliciranja traje dugo. Najvažnije je napisati dobro motivaciono pismo kojim student treba da iskaže zašto baš želi da studira na tom univerzitetu, zašto baš taj program i zašto je baš ona ili ona pravi kandidat. Vrlo je važno, kaže Milan, da student imaju i dobre preporuke od nastavnika i profesora.

A preporuke o postdiplomskim studijama u Ujedinjenom Kraljevstvu i stipendijama koje se nude, svi koji žele mogu dobiti od Feride i njenih kolega koji su osnovali nevladnu organizaciju Mreža alumnista Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

“ Mi smo im kao kontakt point za sve informacije koje su im potrebene. Na našem sajtu mogu pronaći sve stipendije za Ujedinjeno Kraljevstvo u ovom slučaju. Ove stipendije se dodjelju dvije ili tri na nivou Crne Gore mada će da se utrostrući fond. Ta stipendija pokriva sve troškove“, navela je Ferida.

Izvor: Emisija Surfuj pametno
Ukoliko želite da pogledate prilog o Twitteru pogledajte 31 emisiju prvog serijala Surfuj pametno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *