WWW = World Wide Web / Whole World’s Watching

PIŠE: Milica Belada, dipl.psiholog, porodični psihoterapeut

young woman looking at Facebook on laptopPoslednjih godina među tinejdžerima svuda u svijetu, pojavio se novi „trend“ u ponašanju. Izazovan, kakav sam po sebi jeste period adolescencije, dodatno je zakomplikovan pojavom dijeljenja fotografija intimne prirode sa „prijateljima“ na društvenim mrežama.

Jedan od razloga za takvo ponašanje je pritisak vršnjaka. To je najčešći odgovor koji na pitanje „Zašto čine dostupnim fotografije koje otkrivaju njihovo tijelo“ daju tinejdžeri u Americi. Iz njihovog ugla, ako imaju simpatiju kojoj žele da se dopadnu ili da je zainteresuju, pokazivanje tijela je „najsigurniji“ način. Za 30 sekundi, slika može biti poslata ciljanoj osobi. Isto toliko vremena je potrebno da taj tinejdžer, nakon svađe ili samo iz zabave tu istu sliku učini dostupnom svima.

Kao i svaka promjena, ako je smatraju pozitivnom, i tjelesna promjena je tinejdžerima naročito interesantna. Sve u vezi sa tijelom je novo i neistraženo, interesovanje suprotnog pola se najčešće zasniva na fizičkoj privlačnosti tako da u tom kontekstu nije neobično da se tijelo koristi kao način privlačenja pažnje, i to bez ideje o posljedicama. Prepoznato je, da značajno veći broj slika koje prikazuju tijelo mlade osobe, djevojčice šalju dječacima i to najčešće ako su sa njima u ljubavnoj vezi. Ponekad se slike šalju i drugaricama ili bivšim momcima, kako bi ih učinile ljubomornima. Ovakav način komunikacije omogućava da se ostvari „kontakt bez kontakta“, najvjerovatnije sa idejom veće kontrole odnosa. Sve se ovo dešava sa vrlo pogrešnom pretpostavkom koja se sastoji u mišljenju da je dovoljno  jednostavno isključiti kompjuter ako se u nekom momentu mlada osoba predomisli u vezi sa svojom željom da bude u komunikaciji sa drugom osobom, i to komunikaciji koju je najčešće sama inicirala.

Dodatnu potporu takvoj komunikaciji tinejdžeri dobijaju i pod uticajem medija tj. tinejdžerskih svjetskih zvijezda, koji su im često i uzori i koji su ostvarili popularnost provokativnim slikanjem, spotovima i nastupima. Takođe su im dostupni i komentari koje su takvi perfomansi izazvali kod vršnjaka suprotnog pola, što za njih može biti privlačno i prihvatljivo.

Tokom Nacionalne Kampanje za prevenciju tinejdžerskih i neplaniranih trudnoća u Americi sprovedeno je istraživanje u kom je učestvovalo 653 tinejdžera, od 13 do 19 godina u kom se ispitivalo uticaj slanja ili postavljanja sexualno sugestivnih poruka ili fotografija. Neki od tih nalaza su sledeći:

 • 20% svih tinejdžera je izjavilo da je poslalo ili postavilo fotografiju koja otkriva njihovo tijelo, to je uradilo  22% djevojčica i 18% dječaka tinejdžera.
 • 71% djevojčica i 67% dječaka je takve fotografije slalo svom momku/djevojci.
 • 21% djevojčica i 39% dječaka je slike slalo nekome ko im se sviđa i sa kim bi željeli da se upoznaju.
 • 15% tinejdžera je izjavilo da je fotografiju poslalo „internet prijateljima“.

U sličnom istraživanju koje je sprovelo Pew Research Center’s Internet & American Life Project 2009. godine sa tinejdžerima uzrasta od 12 do 17 godina pokazano je da stariji tinejdžeri više šalju i dobijaju fotografije koje otkrivaju tijelo, 8% 17-ogodišnjaka  koji imaju telefon je poslalo fotografiju i 30 % njih je primilo takvu fotografiju putem mobilnog telefona.

U rješavanje ovog problema moraju se uključiti roditelji!

 • Roditelji moraju svojoj djeci da daju informacije o prihvatljivim i neprihvatljivim načinima korišćenja moderne tehnologije.
 • Roditelji moraju znati da postoji i online i offline druženje, iako se sprovodi u virtuelnom svijetu online druženje ima realne posledice, bilo da su pozitivne ili negativne.
 • Roditelji moraju imati uvid u profil svog tinejdžera, moraju znati koje lične informacije njihova djeca ostavljaju na društvenim mrežama.
 • Potrebno je da, s vremena na vrijeme roditelj zajedno sa svojim djetetom pregleda fotografije koje ima na svom profilu i koje dijeli sa drugima.
 • Potrebno je da naučite svoje dijete da ne odgovara impulsivno na bilo kakav sadržaj koji dobije. Važno je da dijete razmišlja o  posledicama postavljanja sadržaja na društvenim mrežama.
 • Važno je da tinejdžer zna da kada jednom postavi fotografije ili ih pošalje nekome…gubi kontrolu nad tim fotografijama. Svaki tinejdžer treba da zna da WWW. ne znači samo (world wide web / svjetski dostupna web stranica) već i (whole worlds watching/ cio svijet gleda).
 • Ako, kao roditelj, ne znate da pišete sms poruke, naučite! Ako ne znate kako da koristite internet ili da se snalazite na društvenim mrežama, naučite! To je način da zaštitite svoje dijete od negativnih uticaja interneta.
 • Pričajte sa svojim djetetom, svakodnevno budite u toku sa tiom što se dešava u njenom/njegovom životu.

Literatura:
www.psychologytoday.com
www.cpyu.org

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *