Naučimo djecu da budu oprezna na netu

kompUvrjedljiva Facebook grupa sa eksplicitnim fotografijama maloljetnih djevojaka koja je posljednjih dana napravila pometnju u regionu samo je još jedan nesretni primjer toga kako neopreznost na internetu svako može skupo platiti, i dodatni dokaz da se djeca moraju uputiti ne samo u njegove pozitivne već i negativne strane.

Telegraf.rs objavio je da je uz pomoć grupe United Bosnian Hackersa došao do podatka da je osnivač uvrjedljive grupe maloljetnik iz Hrvatske koji je, koristeći lažni profil na Facebooku, namamljivao maloljetnice da mu u inbox šalju svoje provokativne fotografije. Roditelji djevojaka pokušali su da ugase grupu pa su i kontaktirali Facebook, ali čak je i policija nemoćna, jer su djevojke samovoljno slale svoje fotografije.

I u ovom ružnom slučaju, ali i drugim sličnim situacijama koje se događaju na internetu, svako nosi svoj dio odgovornosti. Psiholozi podsjećaju da su djeca u adolescentskoj dobi sklona rizičnom ponašanju, a vršnjaci su im najvažniji i žele biti prihvaćeni, traže njihovo odobravanje. Takođe su i naivni pa često ne shvataju da jedna fotografija može lako završiti u krivim rukama, jer nemaju svi dobre namjere.

Psiholozi savjetuju roditeljima da koriste sve prilike da djeci na lijep način pokušaju objasniti koliko je važno više misliti svojim glavama i da nisu svi ljudi koji ih okružuju dobri, kao i da uvijek imaju na umu da djeca možda imaju tehničku obrazovanost i brzo se snalaze u novim tehnologijama, ali roditelji imaju životno iskustvo.

Uz porodicu, koja može uvijek najviše učiniti za svoje dijete, škola takođe ima veliku ulogu u vaspitanju i obrazovanju djeteta. Upravo je škola idealna institucija da se u nju uvede nešto poput bontona na internetu kako bi na taj bi način dijete u svakoj razvojnoj dobi dobilo informacije o rizičnom ponašanju, prevenciji i koracima koje treba preduzeti ako je svjedok ili žrtva nasilja na internetu.

Stručnjaci roditelje savjetuju da prate ponašanje svog djeteta i probaju biti u toku sa svim što im se događa u životima. Ako se, na primjer, dijete duže vrijeme neobično ponaša, povlači u sebe, ima lošije ocjene, odbija ili traži razloge da ne ide u školu, ima psihosomatske smetnje i generalne promijene raspoloženja, možda se radi o znakovima toga da je dijete žrtva nekog od oblika nasilja. Tada djetetu treba staviti do znanja da može ispričati sve što ga muči. Ponekad je djetetu potreban dan-dva da se oslobodi i da, nakon takvog podsticaja roditelja kaže što ga muči.

Uvijek treba djetetu objasniti koliko je važno da se kaže o čemu se radi i da ma koliko god se činilo strašnim, roditelj dijete neće osuđivati ni ismijavati.

Većina djece objavljuje na društvenim mrežama svoje osobne podatke kao što su pravo ime i prezime, privatne fotografije, a neki čak i kućnu adresu i broj mobilnog. Roditelji trebaju djecu upozoriti na to da lične podatke dijele eventualno samo sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, i to onima koje lpoznaju, a da isključe opcije koje omogućavaju da te podatke vide prijatelji njihovih prijatelja. Naravno, kućna adresa ili broj mobilnog uopšte ne bi trebalo biti dio djetetovog profila.

Djecu je takođe veoma važno naučiti da prijavljuju zlostavljanje, a ne budu samo posmatrači.

Kako i na koji način naučiti djecu da se adekvatno zaštite, na primjer, na Facebooku pročitajte Sigurnosna i podešavanja privatnosti na Facebook-u

Izvor: TPortal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *