Pohađajte kurseve najboljih svjetskih univerziteta besplatno

courseraMOOC (eng. massive open online courses) je posljednjih godina postao pravi hit u obrazovanju putem interneta. Termin je 2008. godine skovao Dejvid Kormijer, menadžer veb komunikacija i inovacija na Univerzitetu Ostrva Princa Edvarda. Prvi MOOC je pokrenut godinu ranije na Univerzitetu Juta, SAD.

MOOC je osmišljen kao zbirka kurseva koji se izvode na koledžima, s tim što je dostupna bilo kome, bilo gdje na svijetu i besplatna je. Na kraju kursa ne dobijate bodove (kao na koledžu), ali dobijate sertifikat o završenom kursu, kada uradite sve što se od vas traži. Kursevi se drže iz najrazličitijih oblasti, a mnoge od njih drže vodeći stručnjaci iz tih oblasti. Kursevi su osmišljeni tako da budu interesantni, zabavni i rigorozni.

Coursera je možda najpoznatija internet platforma za učenje. Njena najnovija statistika govori da je u nju uključeno 17 miliona studenata iz 190 zemalja svijeta. Oko 240 hiljada studenata pohađa neke od najpopularnijih kurseva. Cursera ima preko 500 kurseva u više od 20 kategorija, osmišljenih od strane 100 univerziteta iz 16 zemalja. Takođe, njihovi kursevi dostupni su na 12 različitih jezika.

Pročitajte: Coursera internet platforma za obrazovanje

EdX je drugi neprofitni sajt sa kursevima, koji su napravili Harvard i Masačusetski tehnološki institut (MIT). EdX nudi MOOC i drugu interaktivnu onlajn nastavu iz oblasti prava, istorije, nauke, inženjerstva, biznisa, društvenih nauka i računarskih nauka, javnog zdravlja i vještačke inteligencije. Ima saradnju sa visokoškolskim ustanovama u SAD-u, Kanadi, Australiji, Holandiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Njemačkoj, Hong Kongu, Indiji, Japanu, Kini i Južnoj Koreji.

Masačusetski tehnološki institut (MIT) ima sopstvenu platformu za onlajn kurseve. Na njoj je dostupan skoro sav materijal koji se koristi za nastavu na skoro svim predmetima ove institucije i to potpuno besplatno. MIT ima više od 2.000 dostupnih kurseva. Stanford takođe ima besplatne onlajn kurseve. Ove dvije platforme su idealne ukoliko više volite da radite na miru i učite nekim svojim ritmom, za razliku od Kursere i Ediksa koji imaju specifičnu strukturu svojih kurseva.

Evropske institucije su se takođe uključile u ove programe. Njemački Iversity nudi kurseve na engleskom i njemačkom jeziku. Future Learn je ogranak britanskog Otvorenog univerziteta (Open University) i ima saradnju sa univerzitetima širom Britanije, Irske, Australije i Novog Zelanda.

Za sve vas koji želite da učite jezike Duolingo nudi potpuno besplatno učenje, s tim što vam je potrebno da znate barem engleski. Vrijedne vještine poput programiranja i kodiranja mogu se naučiti na Akademiji kodova (CodeAcademy).

Druge platforme, poput Open Culture nisu povezane sa visokoškolskim ustanovama. Na njoj, urednik pronalazi besplatne kurseve i audio-knjige na internetu i postavlja ih na sajt. Sav materijal može da se skine direktno na računar ili mp3 uređaj.

Naravno ova lista nije kompletna, jer se iz dana u dan javljaju nove institucije koje nude besplatne onlajn kurseve. Ovo su najpopularnije.

Izvor: www.dar.org.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *