Coursera internet platforma za obrazovanje

coursera2Svi koji su barem jednom poželjeli da se usavršavaju na nekom od najprestižnijih svjetskih univerziteta poput Harvarda, Berklija ili Pristona tu želju mogu ostvariti online i besplatno uz pomoć Coursere, jedne od najpoznatijih internet platformi za obrazovanje.

Kursevi koje nudi Coursera su napravljeni da vam pomognu da savladate materijal. Bićete u mogućnosti da učite na svom mjestu, da radite po vlastitom rasporedu, testirate znanje i pojačate koncept kroz interaktivne vježbe.

Start up iz Kalifornije 2011. godine pokrenula su dva profesora kompjuterskih nauka na Stanford Univerzitetu. Njihova ideja je bila da organizuju predavanja ili kurseve najboljih predmeta sa najboljih univerziteta, a potom da ih postave online i besplatno. Na Courseri je moguće pronaći 558 besplatnih online kurseva  u više od 20 kategorija, sa više od 100 univerziteta iz različitih zemalja svijeta. Njena najnovija statistika govori da je u nju uključeno 17 miliona studenata iz 190 zemalja svijeta. Oko 240.000 studenata pohađa neke od najpopularnijih kurseva. Njihovi kursevi dostupni su na 12 različitih jezika.

Bilo ko, sa bilo kojeg kraja planete svoje znanje može da proširi na elitnim univerzitetima preko interneta, a da biste to učinili potrebno je samo da se registrujete na kurs koji vas interesuje. Coursera nudi raznolike kurseve iz fizike, medicine, biologije, preko informatike, matematike do ekonomije, prava I mnogih drugih oblasti.

Za početak je potrebno da ukucate oblast koja vas zanima ili jednostavno da u moru različitih kurseva pronađete odgovarajući.  Nakon toga imate mogućnost da se upoznate sa onim što nudi određeni kurs i pogledate kratak uvodni klip na datu temu. Ako vas to zainteresuje možete da se informišete za kada je zakazan naredni ciklus predavanja i da se prijavite.

Svaki kurs uključuje kratka video predavanja o različitim temamam i zadatke koji se odnose obično na sedmičnom nivou. Predavanja su podijeljena na proljećni I jesenji semester, a svaki program traje različito: najmanje 5, a najviše oko 20 sedmica. Ukoliko vas, na primjer, zanima kurs o zdravoj ishrani, istoriji ili recimo internetu lako se možete snaći. Tu su i brojni drugi besplatni online kursevi koji su dostupni na nekoliko jezika.

Pored predavanja, jednom sedmično obično imate domaće zadatke koje kao i testove rješavate online. Ukoliko sakupite dovoljan broj bodova na samom kraju dobijete sertifikat koji vam može obogatiti CV.

Kako bi mogućnost za usavršavanje bila veća, Coursera je u decembru ove godine predstavila i svoju zvaničnu mobilnu aplikaciju za Iphone i Android.

Izvor: Emisija Surfuj pametno
Ukoliko želite da pogledate prilog o Twitteru pogledajte 15 emisiju prvog serijala Surfuj pametno

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *