[BLOG] Prisutnost tehnologije u svakodnevnom životu

Blog-Mirela-BecicBloguje: Mirela ČOBIĆ – Ambasadorka sigurnog interneta

Prije neki dan sam imala domaći zadatak iz istorije u kome je trebalo da napišem biografiju Petra I Petrovića Njegoša. I naravno, čim sam dobila zadatak pomislila sam kako ću malo da ”proguglam” nešto o njemu, ali kada sam došla kući saznala sam da mi se kompjuter pokvario.

Istog trenutka sam sebe zamislila bez domaćeg zadatka, što je bilo pomalo blesavo jer uopšte nisam pomišljala na biblioteku u kojoj bih mogla da nađem neku knjigu o njemu. Kad malo bolje razmislim, ne sjećam se kad sam posljednji put bila u biblioteci u potrazi za nekom enciklopedijom ili putopisom neke poznate ličnosti, vjerovatno zbog toga što sam navikla da sve to brzo i lako nađem na Internetu.

Ne možemo zamisliti običan dan bez prisutnosti tehnologije koja sve više postaje sastavni dio naših života.

Automobili,  telefoni, kompjuteri, televizori… sve nas to danas okružuje i može se smatrati tehnologijom i razvojem, što za primarni cilj ima olakšati život svih nas. Uloga i uticaj tehnologije u životu ljudi postala je značajna i neizbježna, sa svim svojim dobrim i lošim stranama.

Zasigurno jedan od najvećih doprinosa razvitku tehnologije je otkriće računara, a ubrzo i interneta ili ”virtuelnog svijeta”. Ovo otkriće stvorilo je potpuno nove načine primjene i komunikacije informacija, unaprjeđujući brzinu, kapacitete i kvalitet tog procesa.

Ali ne samo to, već je stvorilo i potpuno novi način provođenja slobodnog vremena kod većine djece ali i odraslih.

Ovaj “virtuelni svijet” se sve više poistovjećuje sa stvarnim, pružajući nam mogućnost komunikacije sa prijateljima, pohađanje fakulteta, čitanje knjiga,  igranje raznih igrica. Sve informacije su na samo klik od nas i to je ono što internet čini tako praktičnim i zabavnim.

Ali, kao i u stvarnom životu, tako se i u virtuelnom uz nedovoljnu dozu opreznosti možemo susresti sa raznim opasnostima. To su najčešće zastrašivanja ili prijetnje od nepoznatih osoba, uznemiravajući sadržaj na koji možemo da ”naletimo” pa čak i krađa.

Sve navedeno se lako može izbjeći ukoliko imamo podršku, vodimo se razumom i vodimo računa da se ponašamo lijepo u istoj mjeri kao što to činimo u svakodnevnom životu. Ali nikako ne trebamo zaboraviti da monitor nikada neće zamijeniti loptu, šetnju i druženje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *