Uz računar ranije nauče slova

slovaIako naučnici često ističu negativne uticaje tehnologije na djecu, nedavna studija, objavljena u australijskom časopisu Journal of Paediatrics and Child Health, pokazala da četvorogodišnjaci koji koriste računar ranije nauče slova.

U posljednje dvije decenije broj djece koja imaju pristup računarima je dramatično porastao. Djeca svakodnevno koriste tablet i laptop računare i pametne telefone kao izvore zabave i učenja. Naučnici i ljekari se često bave negativnim uticajem računara na djecu, a u ovom istraživanju su odlučili da sagledaju pozitivnu vezu između njihovog korištenja i generalne spremnosti za školu.

Radi se o prvom velikom istraživanju čiji je  cilj bilo da pronađe povezanost između korištenja računara i učenja slova. Testirani su poznavanje slova, fonološka svijest, artikulacija i neverbalna inteligencija. Rezultati su zatim bili upoređeni s upitnikom o vremenu koje dijete provodi za računarom, koji su ispunili roditelji.

Otkriveno je da oko polovine djece koristi računare na sedmičnoj bazi, kao i da vrijeme provedeno na taj način mnogo više utiče na poznavanje slova nego provedeno pred televizorom. Iako studija ne otkiva uzrok posljednjeg otkrića, sugeriša se da bi dječije korištenje tastature moglo biti ključno za učenje slova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *