Youtube navodno priprema verziju servisa za djecu mlađu od 10 godina

YouTube navodno radi na kreiranju nove verzije svog poznatog video servisa za djecu koja su mlađa od 10 godina, ispitujući producente dječjeg sadržaja za saradnju, objavio je website The Information pozivajući se na više izvora, a prenosi portal Racunalo.com.

youtube-635x357

Najveći servis za dijeljenje i pregledanje video sadržaja na svijetu, imao je veliki uticaj na sve starosne kategorije, bilo taj uticaj dobar ili loš. Ipak, kompanija u Google-ovom vlasništvu nastavlja s daljim širenjem i dodavanjem novih sadržaja, razvijajući i verziju za djecu mlađu od 10 godina i kontaktirajući producente dječjeg sadržaja za saradnju pri njegovoj izradi.

Cilj ovog projekta je ponuditi roditeljima stranicu kojoj će vjerovati, slobodnoj od komentara i video materijala koje mogu štetiti njihovoj djeci i negativno uticati na sigurnost. Roditelji bi naprimjer pristupali posebnoj aplikaciji koja isključivo sadrži video materijale sigurne za gledanje putem mobilnog uređaja ili televizije, ne ugrožavajući time da njihova djeca mogu biti žrtve gledanja neprilagođenog sadržaja.

Servis i njegova konačna funkcionalnost je daleko od lansiranja i predstavljanja, dok ostale informacije vezane za servis i dalje ostaju nepoznanica.

YouTube već ima mogućnost filtriranja sadržaja koji se mogu učiniti sumnjivim, isto kao i YouTube EDU, specifičnu verziju za školsku upotrebu koja sadrži isključivo obrazovne video materijale.  Međutim, i jedan i drugi servis sadrže upitne algoritme prikazivanja oglasa koji ne garantuju da djeca gledaju video materijale koji su specifično kreirani samo za njih i njihovu starosnu grupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *