Igre za učenje online sigurnosti

igreiigriceDigitalno obrazovanje ne znači samo naučiti kako programirati ili koristiti softver već i znati ko može biti loš u svijetu bita i bajtova. Zato je internet obrazovanje jako važno, a naročito dio o bezbjednosti.

Roditelji imaju ključnu ulogu u tome, ali i postoji niz načina da motivišu djecu da uče o online sigurnosti. Da surfuju pametno i budu sajber pametni mogu im pomoći i igrice. Interaktivne igre mogu pomoći da časovi o internet bezbjednosti  ne budu dugi i dosadni.

Webonauts internet akademija je zanimljiva igra u kojoj djeca uče o pravilima bezbjednog surfovanja i digitalnog ponašanja. Najprije djeca postaju webonauti, a onda moraju da ispune seriju misija kako bi završili akademiju. Lekcije prate poruke Posmatraj, Poštuj, Doprinesi. Iako je interaktivna igra, zahtijeva strpljenje. Uči djecu stvarima o kojima moraju brinuti, poput čuvanja šifre, ili pravljenja profila.

Safety land ili bezbjedna zemlja je igra u kojoj se mora pobjediti zlikovac koji šalje spam poruke. Da bi ga pobijedili, djeca prvo moraju pronaći zlikovca, odgovoriti na niz pitanja, skupljati poene, a kada ga pobijede postaju heroj digitalnog grada.

U digitalnoj igri Vješala pravila se odnose na siber ponašanje.

Igra Bezbjednost na Internetu pomaže djeci da uz junake Igija i Raspera kroz kviz uče o osnovnim pojmovima internet bezbjednosti.

Kako da izbjegnemo online prevare i odrasli kao i djeca mogu naučiti uz pomoć programa i igre u kojoj riba Fil dobija poene ako prepozna dobre i loše crve koji su ustvari dobre i loše adrese internet sajtova.

Slične igrice mogu se nači i i na internet stranici Federalne komisije za trgovinu Sjedinjenih Američkih država. Kroz čak 13 različitih kviz igara može se testirati znanje o internet bezbjednosti od virusa do bezbjednosti bežičnog interneta.

Ukoliko želite da pogledate prilog o igrama koje pomažu internet bezbjednosti o ovoj temi pogledajte 18 emisiju prvog serijala Surfuj pametno.

Izvor: Emisija Surfuj pametno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *