[Blog] Prije i posle Google-a

PIŠE: Mileva Seratlić, Represent Communications

skoliceSjećate li se školice? Igrica, koju smo kredom, kamenom ili običnim štapom crtali katkad na ulici, katkad na zemlji. Potom je trebalo biti precizan i biti vješt. Precizan, da pogodimo upravo ono polje koje treba, a potom vješt – da, skakutajući na jednoj nozi, ne nagazimo nijednu liniju. Ili se bar potrudimo da drugari ne vide da smo nagazili :) Meni i većini mojih vršnjaka je sa ovom igricom počinjalo svako proljeće. Jedva smo čekali da okopni snijeg, pa da, po još promrzloj zemlji, nacrtamo prvu školicu.

Igralo se dugo, dok se ne pocijepaju patike ili ta prva školica ne zablati. Onda smo crtali nove. Kad nije bila školica, bio je fudbal sa improvizovanim stativama, košarka i odbojka sa mrežama koje smo pravili najčešće od nekoliko mrežastih džakova. Nijesam se sjetila školice zbog ovog nenajavljeno ranog proljećnog perioda. Prije neki dan sam bila predavač na Telenor radionici u sklopu projekta “Osvoji Internet, surfuj pametno”, za male ambasadore sigurnog interneta.

Subota ujutro, 40-ak znatiželjnih, ali još nedovoljno razbuđenih lica koja me gledaju i očekuju nešto. Uvijek je najteže zadovoljiti očekivanja najmlađih, stalno to govorim. Zato i imam tremu i počinjem. Tema je, kažem im, Internet i globalizacija informacija i podijelićemo sa vama znanje koje vam može biti korisno za snalaženje u tom globalnom svijetu. Počinjem sa pričom o informaciji koja obilježava cijeli XXI vijek, sprovodim ih kroz proces komunikacije i uvodim u tektonske poremećaje koje je Internet donio ovom procesu.

Koleginica Nataša preuzima dirigentsku palicu (u ovom slučaju slajder) i surfuje sa njima o prednostima ove globalne mreže. Imaju veliki broj pitanja za nas. Da li su besplatne aplikacije bezbjedne, kako neko može da vam hakuje e-mail, navode primjere kupovine preko Interneta… Djeca XXI vijeka, mislim u sebi. Zamijenili su pravo igralište sa Google Play-om. Ne samo da svi imaju društvene mreže (zašto se samo ja tome iščuđavam kad roditelji sada djeci za polazak u školu kupuju mobilne telefone, a mi smo dobijali patike koje smo tako dugo mjerkali u izlogu), već znaju više o sistemima zaštite podataka nego ja ili dobar dio mojih vršnjaka. Zamišljam nas. Generacije iz prošlog vijeka. U čemu smo se mi utrkivali, šta je nama bilo bitno? Da znamo što više glavnih gradova različitih svjetskih država, da što brže odradimo zadatak iz geometrije ili da napamet i bez greške izrecitujemo omiljene pjesmice? Utrkivali smo se da pokažemo više znanja, što rade i današnja djeca, samo je njihovo znanje sad vezano za neki online svijet.

U periodu prije Google-a je bilo teže. Nijesi mogao da ukucaš u jedno polje svoje pitanje i da dobiješ odgovor. Nekad si morao da uzmeš opet stare knjige sa tavana, pa da listaš… I bilo je neke čari u tome. Ili sam je samo ja nalazila. No, ne samo mi, već se i sistem trudi da tome vidi kraj. Najavili su nedavno da će u jednoj školi djeca u potpunosti preći na korišćenje tableta na časovima i da će profesor moći da im postavi pitanje preko istog. Odlično, pomislih, sasijecimo i ono malo direktne komunikacije koja postoji među nama… Došavši do direktne komunikacije, slajder je opet bio u mojim rukama, i trebalo je napraviti zaključke. Šta smo im poručile? Da naprave balans u kojem će Internet da koriste kada im je zaista to potrebno, uz pametno surfovanje, ali da ne dozvole da ih online aktivnosti udalje.

Dakle, društvene mreže – da, ali kada su nam neophodne da smanjimo udaljenost sa ljudima, nikako da nas udaljavaju. Igrice – da, ali nikako na uštrb fudbala nakon škole kad su prvi proljećni dani i kad nam čak i školske torbe posluže umjesto stativa. Nikako na uštrb onih beskonačno dugih igranja žmurke dok ne padne mrak, a majke nas dozivaju da uđemo u kuću. Zapravo, sad bi nas i one vjerovatno zvale na mobilni telefon :) Poruka je jasna – direktnu komunikaciju ništa ne može da zamijeni. Na nama je da to održimo i prenesemo generacijama koje su iza nas. Uz internet i treba da budemo više umreženi, ali ne i više otuđeni. Otuđenost. Mogla bi zamijeniti riječ INFORMACIJA u paradigmi za XXI vijek – vijek otuđenosti. Razmišljam o ovome dan nakon treninga i nailazim na školicu, onu s početka priče. Pomislih, ima nade. Bar i dalje znaju da je nacrtaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *