Online poezija u 140 karaktera

durkovicInternet nam može pomoći u puno sfera u životu,  a jedna od njih je i pisanje, kako u samom procesu učenja, informisanja ali i stvaranja. Na netu možemo pisati i poeziju, pri tom koristeći jedan od novih oblika TviHaiku ili mikropoeziju, na Twitteru.

Poezija u 140 karaktera jedan su od načina vraćanja poezije u centar pažnje modernog svijeta i digitalne genercije.

Prema riječima profesorke književnosti Nađe Durković ima pjesama koje nije lako napisati jer moraju da zadovolje formalne zahtjeve poput Haiku poezije na Twitteru. Ona objašnjava da u jednoj zgusnutoj formi treba plasirati lično iskustvo.

„Takav potpuno drugačiji pristup pisanju ne znači da je takva književnost manje vrijedna. Ako mislite da je manje vrijedna od onoga što je „uhvaćeno“ koricama jedne knjige odmah ću vam postaviti pitanje: Da li su sve knjige koje su objavljene vrijedne’“, kazala je Durković.

Ona smatra da se na takav način može pisati poezija, samo što nedostaje jedan posrednik –  prvi čitalac koji prati tekst, koji pretenduje da bude književno djelo.

Ni to što se mijenja medij, pa nastarij – knjigu, mijenjaju elektronski čitači ne treba nikog da uzbuđuje, dodaje ona. „Samo je važno da se čitaju integralna djela, ne prepričana i ne kritička izdanja“.

Pored Twitter poezije i knjiga profesorka Durković online nalazi i predloge za čitanje ali i zanimljive blogove o pisanju. Pisanje.net je jedan od njih, a preporučuje ga učenicima kako bi shvatili na koji su način neki poznati književnici stvarali i koje su to cake koristili.

Kao zanimljiv je navela i blog Filoblogija koji je privukao neobičnim nazivom. Na njemu je pratila savjete budućim piscima poput: Šta ako vam ponestane ovog ili onog…? odnosno pomoć za sve one koji žele da svakodnevno iskustvo i odnos prema životu zabilježe u formi koja može imati literalne pretenzije.

„Sve se na kraj svodi na to da kada pišeš više, misliš bolje jer pisanje budi inspiraciju. Pozivam sve mlade ljude da probaju“,kazala je profesorka Durković.

I mnogi veliki pjesnici vole da pišu u različitim formama, a sve je više savremenih koji su probali baš ovu – u 140 karaktera.

Ukoliko želite da pogledate prilog o pisanju TviHaiku poezije pogledajte 1 epizodu drugog  serijala emisije Surfuj pametno.

Izvor: Emisija Surfuj pametno

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *