Mitovi o tinejdžerima i tehnologijama

tinejdzeriNije neobično za tinejdžere da budu uključeni u velike, online zajednice o kojima njihove porodice ništa ne znaju, a bilo bi dobro da roditelji shvate  i uvjere se koliko sjajna, elokventna i popularna mogu biti njihova djeca u svijetu čiji oni dio ne žele da budu, najčešće, iz straha.

U posljednje vrijeme često je preglasan glas odraslih o tome kako su prestravljeni time koliko i na koji način njihovi tinejdžeri koriste tehnologije na dnevnoj osnovi. Sve je više roditelja koji su se svojevoljno udaljili od svojih tinejdžera zbog sve izraženijeg straha – tehnofobije koja se plasira u tradicionalnim medijima.

Postoji nekoliko zabluda o tinejdžerima, tehnolgijama i internetu koji se konstantno ponavljaju u medijima, čak i od strane eksperata, a postoje i razlozi zbog kojih roditelji ne bi trebalo da vjeruju u njih.

Tinejdžeti su zavisnici od tehnologije

Kada ovo čujemo, pomišljamo da tinejdžeti imaju potrebu da konstantno budu online. Ali, moramo da shvatimo da internet nijesu samo tehnologije već i ljudi. Tinejdžeri se „bave“ i povezuju sa prijateljima, a ne ekranima. Analitičar ponašanja mladih Danah Boyd u svojoj novoj knjizi It’s Complicated ocjenjuje da tinejdžeri nijesu zavisni od društvenih mreža, već jedni od drugih. Ona naglašava da su možda njihovi pretjerano kontrolisani životi rezultirali djetinstvima sa manje ličnih konataka nego što je bio slučaj sa prethodnim generacijama. To znači da tinejdžeri ne razvijaju čudne, zabrinjavajuće odnose sa tehnologijama. Oni samo žele da su u kontaktu sa svojim prijateljima, a „iza ekrana“ je najlakša, i ponekada jedina opcija.

Njihov „sms žargon“ ih čini glupima

Ustvari, dešava se potpuno suprotno: njihove vještine čitanja i pisanja su dodatno osnažene stotinama “tekstizama” (OMG, LOL…) svakog dana. Studije pokazuju da opsjednutost tinejdžera slanjem poruka i twitovanjem ustvari unaprjeđuje njihovu pismenost, jer provode puno vremena u stvaranju riječi. Ko bi želio da obeshrabri mladu osobu da se poveže sa nečim što je navodi da sve više čita, i to svojevoljno?

Internet tinejdžerima pruža fokus

Evo šta ustvari internet radi: čini ih manje pasivnima. Tinejdžeri su u direktnom konaktu sa izvorima njhove zabave, pripadaju zajednici uz pomoć društvenih medija, proizvode alternativne priče i ostale sadržaje  i konstatno ispituju „svoje“ medije. Daleko je to od instant zabave povezivanjem sa tehnologijama, prije je riječ o konstantnoj obradi i analizi informacija.

Što više vremena provode za ekranom, sve manje su socijalizovani

Online komuniciranje je veoma važan dio personalnog i poslovnog života odraslih. Posjedovanje snažnih, online socijalnih vještina je takođe, ako ne i više, značajno i važno za generacije tinejdžera. Zabrinjava što odrasli misle da treba odbaciti online komuniciranje kao manje značajno ili nešto što nije vrijedno pažnje, a da s druge strane čitaju članke  i savjete koji ohrabruju roditelje da ograniče ili zabrane pristup njihovim tinejdžerima tahnologijama, a sve u clju „zdravijih“ veza.

Zapitajte se da li biste se zabrinuli ako bi vaš bliski prijatelj ili prijateljica prestali da sa vama komuniciraju nekoliko sedmica.  Kada roditelji zabrane provođenje vremena ispred ekrana, njihovi tinejdžeri su  “odsječeni“ od svojih veza/prijatelja,isto kao da su im uz ekran ugasili i veze sa prijateljima.

Ako roditelji žele da pomognu njihovim tinejdžerima da razviju kvalitetne i zdrave odnose sa odraslima moraju u potpunosti spoznati ono što se zove „online obrazac ponašanja“, što znači da trebaju da prihvate važnost njihovih i online i offline prijateljstava.

Tinejdžeri su neoprezni kada je u pitanju online privatnost

Ovo je zaista prekomplikovana tema koja zahtijeva nekoliko posebnih tekstova, ali je važno znati da većina tinejdžera raste uz tehnologije i društvene medije i zbog toga oni razumiju izuzetnu važnost neophodnosti poštovanja i čuvanja privatnosti u „javnom prostoru“.

Veliki broj tinejdžera koristi na društvenim mrežama izmišljena imena kako bi se povezali sa svojim prijateljima, kojima se obraćaju „kodiranim“ porukama … i tako, lista njihovih komunikacionih strategija, okrenutih prvenstveno privatnosti, ide dalje i dalje.

To što tinejdžeri pokušavaju da oblikuju javno mnjenje, kulturu, muziku, ne znači da oni žele baš i da sav svoj „prljavi veš“ učine javno dostupnim. Opaska da današnja omladina ne brine o privatnosti je smiješna. Naravno da postoje neki tinejdžeri koji su egzibicionisti, kao što ih ima i među odraslima. Ali je većina tinejdžera veoma svjesna važnosti privatnosti, kao što su svjesni svog izgeda u javnosti.

Ako stvaraju pravila koja se odnose na online privatnost, a sami ne shvataju kako funkcionoše sistem društvenih medija, onda roditelji treba da znaju da su u najmanju ruku neoprezni. Jeste, roditeljstvo služi da im pokažemo i uputimo ih, ali im ponekada pomažemo najviše tako što učimo i pratimo.

Zato, roditelji, nemojte se bojati zbog toga što vaši tinejdžeri vole tehnolgije. Dopustite im da vam pokažu kako i za šta sve ih koriste, pa ćete možda shvatiti kako funksioniše ovaj povezan, snažan svijet i dinamičan svijet.

Izvor: http://www.huffingtonpost.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *