Razvoj interneta i internet zajednice u Crnoj Gori

internetInternet je u Crnoj Gori postao dostupan sada već davne 1997. godine, ali se internet zajednica u pravom smislu riječi razvila tek nekoliko godina kasnije. U to doba, socijalna interakcija se odvijala u za današnje standarde vrlo sigurnom okruženju. Spore veze onemogućavale su razmjenu multimedijalnih sadržaja, a zajednice su pretežno stvarane tematski, na osnovu istih interesovanja korisnika.

Brze promjene su nastale sredinom prošle decenije, pojeftinjenjem računara i dostupnošću širokopojasnog pristupa internetu. U tom periodu dolazi do nagle promjene profila prosječnog korisnika interneta. Novi korisnici, a među njima i sve više djece, internet najčešće doživljavaju kao medij za zabavu i razonodu.

U početku, globalna mreža je prevashodno izvor informacija i sadržaja kreiranih od starne medijskih servisa i  kompanija, ali razvojem web 2.0 tehnologije u prvi plan dolazi interakcija i sadržaji koje kreiraju pojedinci. Svako dobija priliku da bez napora kreira i dijeli sadržaje u najrazličitijim formama.Tada dolazi do ogromne ekspanzije socijalnih mreža, i nezaustavljive promjene koja traje i danas.

U Crnoj Gori nago raste popularnost servisa Facebook, posebno među djecom i mladima. Pojava tablet računara, android operativnog sistema, „mobilnog“ interneta i pametnih telefona još više utiče na popularizaciju zabavnih servisa i društvenih mreža. Servisi Facebook, Twitter, Instagram,  WhatsUp, Viber, postaju realnost mladih u Crnoj Gori, a internet postaje sastavni dio svakodnevnih aktivnosti.

Mladi više nisu samo konzumenti, već i aktivni kreatori internet sadržaja, što implicira potrebu da u tom procesu cijene i zaštite sebe, one sa kojima su u interakciji, kao i one na koje može uticati ono što oni kreiraju. Još jedna posledica ove promjene je i to da je praktično nemoguće kontrolisati sadržaje kojima su djeca na internetu izložena, jer oni sada dolaze sa svih strana.

Autor: Dragutin Šćekić, regionalni ICT koordinator za Boku kotorsku i direktor Osnovne škole „ Veljko Drobnjakovic“ Risan.
Izvor: Pobjeda

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *