Telenor najavljuje da će i 2014. biti godina sigurnog Interneta

SurfujPametno Poster Web VersionU svijetu se sjutra obilježava Dan sigurnog Interneta, čiji je cilj podizanje svijesti o tome kako bezbjedno koristiti Internet, a iz Telenora, kompanije koja je jedan od inicijatora zaštite djece na Internetu u Crnoj Gori najavljuju da će kroz inicijativu  Osvoji Internet, surfuj pametno i ovu godinu učiniti godinom sigurnog Interneta.

„Iako se Svjetski dan sigurnog Interneta obilježava jednom godišnje, našim redovnim aktivnostima i edukacijom učenika preduzimamo mjere da digitalni svijet djece i njihovih roditelja bude konstantno zaštićen”, kazala je Adrijana Husić, PR Telenora i koordinator inicijative Surfuj pametno.

Ona je ocijenila da ta kompanija aktuelnim odabirom budućih ambasadora sigurnog Interneta iz čak 70 osnovnih škola sa tertitorije cijele Crne Gore, na najbolji način promoviše potrebu i značaj sigurnog surfovanja globalnom mrežom.

Do sada je kroz 215 radionica 5 hiljada učenika u deset crnogorskoh gradova saznalo korisne informacije o upotrebi Interneta. U okviru inicijative Osvoji Internet, surfuj pametno svi oni su učili o pravilima ponašanja na Internetu, zaštiti ličnih podataka i korišćenju društvenih mreža, a u tom procesu pirmjenjivan je princip vršnjačke edukacije.

Husić je najavila da će ove godine Telenor napraviri korak više u svojoj Inicijativi jer će znanje o pravilima ponašanja i zaštiti podataka na Internetu ove godine steći učenici novih 70 škola, iz svih gradova Crne Gore.

“O značaju i potrebi nastavka aktivnosti u okviru Inicijative ukazuju podaci Ministarstva za informaciono društvo – najveći procenat učenika (69,2%) počeo je da koristi Internet između pete i desete godine, a samo 19.7% roditelja objašnjava djeci kako da surfuju Internetom na bezbjedan način”, pojašnjava Husić.

Prema njenim riječima, edukacijom ambasadora sigurnog Interneta koji znanje prenose na vršnjake u svojim školama, pokretanjem bloga na ovu temu i mobilne aplikacije, kao i kroz TV emisiju, djeci i mladima se podiže svijest o značaju bezbjednosti na Internetu i mogućnostima zaštite.

Telenor inicijativu Osvoji Internet, surfuj pametno realizuje uz podršku Ministarstava za informaciono društvo i telekomunikacije i prosvjete, a u saradnji sa udruženjem Roditelji, Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kao i studiom za interaktivni dizajn Fleka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *