Škola sa interatkivnim tablama i online testovima

elektroskolaO učionicama bez table i krede u crnogorskoj javnosti se posljednjih dana dosta govorilo, a nakon najave pilot projekta koji podrazumijeva početak digitalizacije obrazovanja. U Crnoj Gori već postoji jedna škola u kojoj se koriste interaktivne table, gdje učenici ne zapisuju podatke i zadatke, i prate nastavu bez knjiga i svesaka.

U podgoričkoj Elektrotehničkoj školi „Vaso Aligrudić“ svaka učionica je opremljena na sličan način i za svaki predmet nastavnici donose materijal u elektronskoj formi koji đaci prate preko interaktivne table.

„Učionica sa zelenom tablom i kredom je odavno prevaziđena, i zbog zainteresovanosti tj. nezainteresovanosti učenika za takav prostor, došli smo na ideju da prvi u Crnoj Gori uvedemo i postavimo interaktivne table“, objašnjava direktor Elektro škole Veselin Pićurić.

Prema njegovim riječima, djeca najčešće kod kuće imaju sve najsavremenije tehnologije, od desktop i tablet računara, telefona i „izgube se“ kada dođu u u učionice sa standardnom, zelenom tablom i kredom, u kojoj profesor polako piše i briše, a onda se trebaju sjetiti onoga što je prethodno pisalo.

U ovoj školi učenici i testove rade online. Pićurić kaže da se pitanja nalaze na serveru škole, odakle ih đaci preuzimaju, ali je svaki od testova različit pa nema prepisivanja.

„Pritiskom opcije enter na tabli se pojavi rezultat svakog učenika. Nema prevare, niko nije kriv, samo znanje je krivo“, kaže on.

Učenicima je, kako sami kažu, ovakav način pohađanja nastave značajno olakšao učenje i učinio školu zanimljivijom.

Jedan od njih objašnjava da bi bez postojećih uslova sve bilo teže jer, na primjer, za predmet programiranja odnosno oblast računara elektrotehnike  imaju sve pred sobom što im treba, a standardna tabla to ne bi mogla da im obezbijedi.

Nove tehnologije u nastavi im posebno pomažu u stručnim predmetima, ali i opštim, poput maternjeg jezika, jer na  interaktivnim tablama gledaju predstave djela  o kojima uče.

Profesori svoja predavanja objavljuju na sajtu škole, odakle ih učenici preuzimaju i koriste za učenje. Učenici imaju svoje naloge na sajtu  i preko njih su im dosupne sve lekcije i vježbe ali knjige ipak još kupuju i koriste.

interaktivna tablaPićurić smatra da bi svaka škola morala da se osavremeni i predstavi nastavu na interesantan način kako bi profesor  atraktivnim predavanjem učeniku držao pažnju 45 minuta i podstakao ga da bude aktivan.

„ To je ono što moramo da napravimo – aktivnu nastavu – da naša djeca sve nauče u učionici ali da budu aktivni na času, da imaju želju da usvoje novo znanje, a ta želja će proisteći od kvalitetnih profesora koji na interesantan način prezentiraju novo gradivo“, rekao je Pićurić.

Elektrotehnička škola je novac za uvođenje digitalizovanog sistema u nastavi obezbijedila sama. Oformili su radionicu – Centar za obuku, koji se bavi postavljanjem video nadzora, alarmnih sistema, računarske mreže, a zastupnici su i za interaktivne table najpoznatijih brendova.

Usluge njihovog Centra su do sada iskoristile 42 škole zahvaljujući čemu je Elektrotehnička škola obezbijedila novac za najsavremniju opremu.

Ukoliko želite da pogledate prilog o Elektrotehničkoj školi pogledajte 11 epizodu prvog serijala emisije Surfuj pametno.

Izvor: Emisija Surfuj pametno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *