[Blog] Press, pause, play

Press-pause-play-blogBloguje: Jovana ČELEBIĆ – Telenor

Internet, tzv. najrevolucionarniji tehnološki izum koji je je svijet ikada vidio, i dalje je predmet bezbrojnih rasprava na temu njegovih mogućnosti i opasnosti. O tome da je postao nezaobilazni dio naše svakodnevice suvišno je pisati. Čitanje novina, društvene mreže, gledanje filmova, slušanje muzike, recepti za kuvanje – šta god da je predmet vašeg interesovanja – na par klikova ste daleko. Koplja se i dalje lome oko toga da li je to dobro ili loše. A to pitanje je kao i sve ostalo stvar ugla gledanja i odnosa prema datoj stvari.

Ali šta je onda bitno?

Ono što je izvjesno i sigurno je da je Internet sredstvo koje je u najvećoj mogućoj mjeri pružilo ljudima jednakost. Kako? Tako što imate pristup beskrajnom broju informacija koje možete koristiti da se razvijate i napredujete.

Međutim, postavlja se pitanje šta da radi čovjek pred takvim mnoštvom izbora? Da li ga to zaista tjera da se dalje razvija ili ga zbunjuje?

Slična pitanje pokrenuta su u sjajnom dokumentracu Press Pause Play (http://topdocumentaryfilms.com/presspauseplay/).

Film se bavi digitalnom revolucijom koja je pokrenuta u posljednjoj dekadi i poruka koju šalje, a nad kojom se zapitate, je: da li je opcijom jednake mogućnosti za sve da pristupe svemu uspostavljena prosječnost kao standard?

Na sva ova pitanja u pomenutom dokumentracu pokušali su da odgovore neki od najvećih umjetnika digitalnog doba, ali i novinari i blogeri čiji posao zavisi od Interneta.

Rekli su neke jako zanimljive stvari. Na primjer da je prednost Interneta – dostupnost svemu – istovremeno i njegova mana.

Zašto? Jer sve dobijate instant – instant fotografe, instant muzičare, instant pisce, novinare i dizajnere. Jer to što umijete da napravite pjesmu u Fruity Loops– u ne znači da imate sluha. Ili da vas par radova u Photoshopu čini vizuelnim umjetnikom.

Ali, ono zbog čega možete pomisliti da je tako je on-line publika, koja će vam dati vjetar u leđa ili vas pokopati. I uglavnom, nije u pravu. Iako je lajk dugme valuta digitalnog svijeta, ne mora nužno da bude pokazatelj da je nešto dobro ili loše. A praksa nam svakako pokazuje da istrajnost u vremenu nije odlika instant zvijezda. Primjeri?

Potražite bilo koji Internet bum koji je prije samo godnu imao nekoliko miliona pregleda. Vjerovatno danas ništa ne znači.

Što ukazuje na to da je posvećenost i iskrenost bitna u svemu što radite. Da je vrijeme na vašoj strani ako se oslonite na sopstveno like dugme.

Internet jeste najveći čovjekov izum, ako ga shvatite kao instrument za postizanje cilja, a ne kao cilj sam po sebi. Pritisnete, ponekada pauzirate i igrate se. Postoji mogućnost da uradite nešto što će imati milionske preglede i nastavi da se razvija i nakon prvog talasa oduševljenja. Zato, jednostavno #SurfujPametno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *