Planiranje putovanja uz pomoć interneta

putovanjaNa internetu možete pronaći veliki broj sajtova i aplikacija posvećenih putovanjima od planiranja do organizacije, a od nedavno je i Crna Gora dobila jedan, za sve one koji žele da se upoznaju sa njenim ljepotama.

Osim što možete pronaći hotel, saznati sve važne detalje o destinaciji u koju putujete, rezervisati  i smještaj i prevoz, na internetu ćete pronaći i alate, odnosno servise, uz čiju pomoć ćete sve lakše isplanirati.

Davor Jovićević iz Telenora predstavio nam je neke od sajtova korisnih za planiranje putovanja.

Jedan od najčešće korištenih trenutno je TripAdvisor koji korisnicima pruža najobuhvaniji spektar informacija o samim putovanjima. Na njemu možete pronaći infomacije o smještaju, kako da doputujete do odeđene destinacije,a sadrži milione profesionalnih i amaterskih komentara i blogova o hotelima širom svijeta.

Možete ga pretraživati po zemlji koju želite da posjetite, gradu ili hotelu, aerodromu, restoranu  kafiću.  U zavisnosti od toga šta želite da pretražite sistem će vam ponuditi da vidite šta su korisnici već posjetili i sve komentare koje su postavili.

Ipak, trebate da znate da je neke od komentara postavila i konkurencija, a pepoznaćete ih tako što su uglavnom ekstremni. Fokusirajte se na one sa srednjim vrijednostima – oni će vam najviše pomoći.

Na ovom sajtu nećete naći mogućnost rezervacije ili zakupa, ali će vas povezati sa partnerskim sajtovima na kojima na siguran način sve to možete uraditi  – poput Agoda.com ili Hotels.com.

Hotele možete pronaći ali i rezervisati na jednom od najpopularnijih sajtova za tu svrhu – www.booking.com koji ima i hrvatsku i srpsku verziju.

Na ovom sajtu imate hotele i pansione, i možete rezervisati i plaćati smještaj. Izgled sajta je vrlo jednostavan i intuitivan, tako da se nećete vrtjeti u krug dok pokušavate da pronađete ponudu koja vam se dopada.

Na glavnoj strani je boks u koji upisujete destinaciju koju posjećujete i datume vašeg putovanja, a sajt vam prikazuje hotele koji imaju slobodan smještaj u tom terminu. Hotele zatim možete „filtrirati“ po popularnosti, broju zvjezdica i cijeni smještaja. Booking.com tvrdi da imaju najjeftiniju ponudu i da hoteli prilikom oglašavanja pristaju na nižu cijenu boravka za one koji ga rezervišu preko njih.

Na strani, odmah pored hotela, možete vidjeti i listu znamenitosti odabranog grada kao i njihovu udaljenost od vašeg smeštaja. Uvijek provjerite utiske gostiju koji su odsijedali u željenom hotelu, kako biste se uvjerili da je usluga takva kakvom su je opisali.

Sajt Tripit.com će vam omogućiti da sve rezervacije koje imate, bilo da su za hotel, avion ili možda neki trajekt, budu na jednom mjestu kako ne biste morali da idete na put sa velikim brojem papira.

Takođe, omogućava i jednu vrlo značajnu infomaciju za turiste. Kada ste već isplanirali gdje idete, i kada uz destinaciju upišete u sistem od kojeg do kojeg datuma želite da putujete, sistem će vam predložiti i što sve da posjetite u tom okruženju. Praktično, na nalogu koji otvorite na sajtu tripit.com. „kačite“ sve informacije i planove vezane za odmor, a on vam  pomaže u što boljoj organizaciji vašeg putovanja.

Sve što je potrebno je da e-mailove sa važnim podacima u vezi sa budućim putovanjima proslijedite na e-mail adresu [email protected]. Nije potrebno nikakva registracija, logovanje i dodatno unošenje podataka. TripIt će za vas prvo (ako ga nemate) kreirati vaš TripIt nalog vezan za vašu e-mail adresu i u budućnosti automatski obrađivati podatke koji se odnose na vaša putovanja, iz e-mailova koje mu proslijedite, i dodavati ih vašem korisničkom nalogu. Kada se ulogujete na www.tripit.com možete vidjeti vaš plan putovanja na jednoj stranici i sve važne vezane podatke, npr. o destinaciji – vremenska prognozu i plan grada. Ako je putovanje planirano malo više unaprijed, što nije dovoljno za precizniju vremensku prognozu, TripIt će vam prikazati prosječno vrijeme u posljednjih 25 godina kako bi barem okvirno znali kakvo vrijeme možete očekivati na destinaciji.

A ukoliko želite da  bolje upoznate Crnu Goru tu je sajt Tour4Me. Davor Jovićević objašnjava da je njegov cilj, osim što boljeg upoznavanja Crne Gore i da pokaže da je lako organizovati putovanja ukoliko imate pristup internetu. Na ovom sajtu možete pronaći informacije kako sve možete stići do nekog grada, ali i preporuke šta da posjetite dok idete ka njima, bilo da su u pitanju zaboravljena sela ili neki restorani. Ideja sajta je da što više ljudi vidi koliko je Crna Gora lijepa i da se upoznaju sa svim destinacijama koje vrijedi posjetiti.

Ukoliko želite da pogledate izjavu Davora Jovićevića o sajtovima za planiranje putovanja pogledajte 14 epizodu drugog serijala emisije Surfuj pametno.

Izvori: Emisija Surfuj pametno
www.b92.net
www.mackorisnik.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *