Zaštita identiteta na netu – šta uraditi?

identitetZnate li šta trebate da uradite da preduprijedite situaciju u kojoj bi neko iskoristio vašu fotografiju objavljenju na nekoj od društvenih mreža i upotrijebio je  za na primjer otvaranje profila na Facebooku i možete li uopšte da djelujete preventivno?

Osoba koja se odluči na zloupotebu najprije će iskoristiti nečiju fotografiju kako bi profil učinila vjerodostojnijim, da bi se lakše povjerovalo u to da je zaista njegov vlasnik osoba koja je navedena imenom i prezimenom ili je na slici. I to je nešto što se može desiti svakom od nas.

Mana društvenih mreža, odnosno interneta uopšte, je što može vrlo lako doći do zloupotrebe bilo čega.

Za otvaranje profila na društvenim mrežama ne postoji ograničenje, svako od vas ih može otvoriti koliko god hoće, potrebno je samo da imate email adresu. A svi možemo imati koliko god želimo email adresa – sa raznim imenima, bez ograničenja, što je idealna situacija za razne vrste prevara i zloupotreba.

Da li je uopšte moguće da se zaštitimo od bilo kakve vrste zloupotreba na internetu?

Nažalost, veoma teško. Posebno je nemoguće djelovati preventivno u smislu onemogućavanja zloupotrebe vašeg imena ili fotografija. Ne morate vi lično postaviti nijednu svoju fotografiju na internet ali to ne  znači da se one tamo neće naći. Nemoguće je iskontrolisati sve situacije u kojima će vas neko možda fotografisati i tu fotografiju negdje objaviti, tagujući vas na njoj. Možda prijatelj ili poznanik ima vašu fotografiju koju će postaviti na svom profilu, a dovoljno je par sekundi da je neko iskopira na svoj računar. U krajnjem slučaju, čak i ako zaštitite svoje fotografije ne možete spriječiti da neko otvori profil sa vašim imenom i prezimenom i da za profilnu fotografiju stavi kucu, macu, sladoled ili ko zna šta.

Šta onda uraditi? Kako zaštititi svoju privatnost na internetu?

Prva stvar je – ne paničiti. Vi ste u svakom slučaju u prednosti jer ste original i to možete dokazati svuda, za razliku od onoga koji je zloupotrijebio vaš identitet. Ukoliko se radi o zloupotrebi fotografije ili imena na Facebooku, lažni profil prijavite Facebooku sa tačnim navođenjem o kakvoj vrsti zloupotrebe se radi. Pomaže i ako osim vas nekoliko prijatelja učini isto. Postupak prijave!

Kako prepoznati lažni profil na Facebooku?

Najčešće takav profil nema mnogo prijatelja i obično je član samo par  grupa ili određenih stranica na Facebooku. Nema ni puno aktivnosti koje pretežno imaju regularni profili. Profilna fotografija je preuzeta sa interneta i nije „original“.  A kako znati porijeklo fotografije?

Najpouzdanije je da su vam prijatelji na Facebooku poznate osobe i da znaju koji je vaš pravi profil. Na primjer – imate Facebook profil sa 200 prijatelja, uglavnom onih koje poznajete. Komunicirate uglavnom privatne stvari sa njima. Ako se desi da neko iskoristi vaše ime ili fotografiju svi ti vaši prijatelji će znati da je taj drugi profil lažni jer vas poznaju.

Ako imate profil sa većim brojem prijatelja i koristite ga i za posao, onda takođe morate imati tu poznatost i autentičnost koja će vas zaštititi.

I to je ustvari jedina kvalitetna zaštita u današnje vrijeme.

A ukoliko neko odluči da sprovodi one opasnije vrste zloupotreba, maltretira vas uz pomoć lažnog profila ili ga koristi za neke neprimjerene stvari, kontaktirajte policiju.

Izvor: Prime communications, blog Hane Kazazović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *