OŠ “Veljko Drobnjaković” ima svoj sajt i Fbook stranu

dirskoleHNNa društvenoj mreži Facebook profile ima veliki broj ljudi koje poznajemo, a tu vrstu komunikacije i prezentacije koristi i osnovna škola „Veljko Drobnjaković” iz Risna. Ova škola osim što je prenijela na internet komunikaciju među profesorima i učenicima to je uradila i sa administracijom jer je, kako kažu, tako zanimljivije ali i efikasnije.

Razlog za ovu, ipak neuobičajenu ideju za školu, je da se približi učenicima digitalne generacije.

Direktor škole Dragutin Šćekić pojašnjava da se puno aktivnosti u školi dogovara, osim mailom, i preko sajta i facebook strane, i ustvari se na taj način sprovodi neka vrsta kontrole upotrebe interneta đaka.

Nastavnici tako pokušavaju da đacima budu blizu, prate šta se dešava i eventualno intevenišu tamo gdje treba.

Šćekić kaže da oni ne preferiraju drugi način kontrole koji se odnosi na ograničavanje upotebe interneta jer smatraju da to nije dobro s obzirom da djeca sve više imaju svoje uređaje koji su na Windows ili Android platformi, o ne može kontrolisati.

„Trudimo se da pratimo sve što se dešava i da našim znanjem utičemo na djecu da bezbjedno koriste internet. Sve se svodi na neki idealan balans odgovornosti i slobode koju dajemo učenicima i pokušavano da ta sloboda što bude veća, a da s druge strane kod njih razvijemo onaj osjećaj odgovornosti koji trebaju da imaju u svakodnevnom životu“, pojapnjava Šćekić.

Za roditelje je ovaj pristup komunikacije preko interneta bio iznenađenje.

Učenik Marko,  koji je i ambasador sigurnog interneta, pojašnjava da je roditeljima bilo neobično jer oni do skoro nijesu imali Facebook ali su se navikli s obzirom da su sada i oni korisnici ove društvene mreže.

Za njega taj način komunikacije nije neobičan i misli da bi trebalo da ga ima svaka škola zbog lakšeg informisanja učenika.

Ova škola neobična je i po tome jer nastavu često izvode uz pomoč računara. U školi postoji bežična internet konekcija i trenutno rade na tome da se

Kompjuteri shvate kao pomagalo u nastavi.

Učenica Stojanka kaže da na času geografije na primjer, koriste Google maps. Marko pojašnjava da učenici osmog razreda takođe posjećuju matematičke sajtove, na časovima muzičkog su gledali i slušali Labudovo jezero, a maternjeg jezika i neke predstave koje su i sami pripremali i glumili u njima.

PROČITAJTE: Anđela se za takmičenja priprema i uz pomoć interneta

Učenik Dušan, koji je takođe ambasador sigurnog interneta, smatra da se uz pomoć računara mnogo više može naučiti nego samo na osnovu predavanja jer je i učenicima zanimljivije da se u toku predavanja koriste i kompjuteri.

Ako želite da pogledate prilog o OŠ „Veljko Drobnjaković“ iz Risna posjetite ovaj link.

Izvor: TV emisija Surfuj pametno

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *