Anđela se za takmičenja priprema i uz pomoć interneta

AndjelaMarkovicInternet nudi obilje korisnog sadržaja, koji se itekako može koristiti i za obrazovanje, a ne samo za zabavu. Internet može pomoći i u pripremama za različita takmičenja, kao što je pomogao i učenici drugog razreda Gimnazije „Slobodan Škerović“ Anđeli Marković iz Podgorice koja je osvojila medalju na jednom od njih.

Ona je vlasnica bronzane medalje sa Balkanskog prvenstva u matematici održanog u Grčkoj, a učestvovala je na takmičenjima na Kipru i na međunarodnoj svjetskoj olimpijadi u Kolumbiji.

Kaže da su se drugari i ranije uvijek čudili kako se dobro snalazi u problemima od kojih se boji većina od početka do kraja škole.

Za takav uspjeh je puno radila van škole, a internet  joj je bio od velike pomoći.

„Pomaže mi puno, posebno za međunarodna takmičenja jer u Crnoj Gori nijesu baš dostupne zbirke za tako velika takmičenja pa morate da pronađete zadatke na netu“, objašnjava Anđela.

Prema njenim riječima, matematiku online mogu učiti svi koji to žele, bez obzira spremaju li se za takmičenja ili ocjenjivanje u školi.

Ona na internetu pronalazi zadatke koji su slični onima u školi, ali i neke čak zanimljive igrice uz pomoć kojih se lako objašnjavaju matematičke operacije, a postoje i matematički forumi gde se mogu postaviti i pitanja ako nešto nije jasno.

Iako misli da su neke oblasti i bolje objašnjene nego u knjigama iz kojih đaci uče, Anđela kaže da ovi sajtovi i nijesu baš popularni jer njeni vršnjaci internet najčešće koriste za zabavu i nijesu navikli da uče online.

A dobrih internet stranica za vježbanje matematike je mnogo, među kojima su i neki od Anđelinih predloga, ali i pojedinih ambasadora sigurnog interneta koji vole matematiku:

Tako na adresi www.coolmath.com možete pronaći igrice u vezi sa matematikom. Ima ih i za baš malu djecu ali i za odrasle – učitelje i roditelje.

Na ovoj adresi http://zadaci.wordpress.com/ je sajt matematičkog internet časopisa – Matematički forum.  Sajt matematičkog društva Arhimedes je http://www.arhimedes.rs/, a http://www.dms.rs/ društva matematičara Srbije. Na adresi www.matematicar.com možete pronaći zadatke za vježbanje, zanimljivu matematiku, a osim za đake ima i kutak za profesore.

Ako želite da pogledate prilog o Anđeli Marković, učenici drugog razreda Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice posjetite ovaj link.

Izvor: TV emisija Surfuj pametno

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *