[Q&A] Čudna poruka na FB

ScamAlert

Uoči Nove Godine dobili smo e-mailom pitanje od jedne naše čitateljke sljedeće sadržine:

Poruka na Facebook-u

Jedan meni nepoznat čovjek mi je poslao sledeći tekst poruke na Facebook-u:

I ran into your profile and you look very interesting, my name is Engr. Anthony Andrew a South African British Citizen, an engineer . Please do write me back with your email address to enable us establish a communication link to know each other better. While thanking you in anticipation. I will wait to hear from you soon till then do take care of yourself and have a nice week ahead. Cheers…

U (grubom) prevodu (jer ni original nije baš idealn onapisan na engleskom):

Naletio sam na tvoj profil i izgledaš mi veoma interesantno, moje ime je inženjer Anthony Anndrew, Južnoafrički sam britanski državljanin, inženjer. Molim te, odgovori mi sa informacijom o tvojoj email adresi kako bi uspostavili komunikaciju i bolje se upoznali. Zahvaljujući ti se sa nestrpljenjem, iščekujem tvoj odgovor. Do tada, vodi računa o sebi i želim ti lijepu sedmicu pred tobom. Živjeli…

Što da uradim?

Ovo je odgovor koji smo poslali našoj čitateljki:

Pozdrav,

Iskreno, ovo nam liči na uvod u već poznatu priču oko navodno ogromnog novca koji je ostao iza nekog navodnog businessmena ili člana kraljevske porodice koji, opet navodno, treba prebaciti na neki račun u Evropi, pa se, eto, vas moli da učestvujete u tom poslu za određenu nadoknadu.

Naravno, riječ je o već poznatoj prevari čiji je krajnji cilj doći do vaših ličnih podataka (imena, adrese, broja bankovnog računa i sl), a na kraju će vam i tražiti neki “sitni” novac tipa: 100-200€, toboš neophodan za neku dokumentaciju.  A što je,  pobogu, 200 € naspram miliona koji vas očekuju (ovo je ironično naravno).

U svakom slučaju,  ovakve poruke najbolje je ignorisati.  S sruge strane, takođe možete provjeriti i profil osobe koja vas je kontaktirala…

Provjerite kada je registrovan profil,  ko su mu i kakvi,  i da li uopšte ima prijatelja i sl. Takođe,  “izgooglajte”  tog korisnika i vidite hoćete li naći kakve rezultate na internetu o njemu.  Moguće da je već nekoga kontaktirao poput vas i da je ta osoba negdje već ispričala što joj se desilo u komunikaciji sa njom.  Jednostavno,  pokušajte utvrsiti radi li se o legitimnom korisniku.

Naravno,  naš prvi savjet ostaje –  ignorišite i poruku i korisnika.

Pomislite, da li bi vi ikada uradili nešto slično,  nabasati na profil nekoga ko ne govori vaš jezik, čiji su podaci takođe na tom nerazumljivom jeziku i sl. Da li bi ga kontaktirali?

Srdačno vas pozdravljamo,  pa nam javite što ste odlučili i kako se priča dalje razvijala.

Ko je Engr. Anthony Andrew?

U pripremi ovog teksta, odlučili smo da se i sami pozabavimo malom “istragom”. Prvo smo “Google-ali” Anthony Andrew-a, inženjera i naišli na nekoliko profila, što na Facebook-u, što na LinkedIn-u. Potom smo kopirali kompletan tekst poruke, i na Google-u naišli samo na jedan rezultat, i to keširan, iz oktobra prošle godine. Dakle, radi se o poruci sa identičnim sadržajem:

IRunToYourProfile

Dakle, ovo je već znak za alarm. Potom smo kopirali prvi dio rečenice, sve do imena, ali ne i samo ime, i pod znacima navoda (pod znake navoda u pretraživač stavljamo fraze ili kombinaciju riječi koju želimo da nađemo baš u tom obliku) ga stavili u Google pretraživač: “I ran into your profile and you look very interesting, my name is” i…. BOOM! Dobili smo upravo ono što smo tražili, pogledajte rezultate i sami klikom na link u prethodnoj rečinici. Dovoljno je otvoriti i samo prvi link u rezultatima pretrage koji vodi na website www.scamwarners.com. Tema na ovom forumu nosi naziv Beware of Engineer KEN ADAMS (Čuvajte se inženjera Ken Adamsa) i započeta je još u avgustu prethodne godine.

LotteryScamNaime, učesnici ovog foruma se desilo isto što i našoj čitateljki. Dobila je poruku preko Facebook-a, bukvalno identične sadržine, samo što inženjer nije naš Anthony, već Ken Adams… hmmmm 🙂 Poruke identične sadržine potpisivali su još i izvjesni Franklin, Mark Benson itd…  Zanimljivo je da je u jednoj od poruka poslatoj toj korinsici foruma Anthony, Ken, Franklin, Mark, ili kako već, ostavio i broj telefona koji se može naći u mailovima poveznim sa lutrijskim prevarama. Oh, gle, čovjek se ovdje, iako isto inženjer, zove Jim Walter

Takođe, jedan od intersantnih pasaža u porukama koje je razmjenjivao sa korisnicom foruma ScamWarners, je ovaj koji slijedi, a u kojem je poziva da mu otkrije sve i svašta o sebi, svojoj porodici, pa čak i “tajnama koje ne želi nikome drugom da saopšti”

I want to know more about your family, your background, your life experiences, past relationships, your goals and dreams, your interests, and anything else you want to tell me. I even want to learn about the secrets you very rarely share with someone!. So come on and share it all with me, as I am not here to talk to you about general things such as partying, the weather, sports, e.t.c.

Poruke i emailove iste sadržine slali su i izvjesni Samul i Jackson…

I tako… dakle, omašili smo u procjeni da se radi o priči o nasljedstvu bogate afričke kraljevske porodice, ali nismo u savjetu da je jedini ispravni način reagovanja kada se ovakve poruke prime, ignorisanje i blokiranje tog korisnika. Takođe, veoma je korisno i poželjno obavijestiti i druge o tome što vam se desilo, kako neko drugi ne bi upao u zamku. A to možete svakako uraditi na portalu Roditelji.me.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *